Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Νομαρχιακό συμβούλιο και εταιρείες: χέρι - χέρι στην επίθεση κατά του Ελικώνα

Την πεπατημένη ακολούθησε, για μια ακόμη φορά, το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας για τα αιολικά πάρκα στον Ελικώνα, στη συνεδρίασης της 25/11. Ένα μήνα μετά την προκλητική θετική γνωμοδότηση για την επέκταση των αιολικών πάρκων στην Αγία Άννα (που τη διάνθισε με την υποστήριξη κάποιων όρων), έδωσε θετική γνωμοδότηση για τους περιβαλλοντικούς όρους 4 νέων εγκαταστάσεων: στο Κυριάκι (θέση Έλατος), στο Δίστομο (θέσεις Πριόνια και Ασπροχώματα) και στην Κορώνεια (θέση Αρβανικός). Στις τρεις πρώτες (όπου υπήρχαν ομόφωνες αποφάσεις της κοινότητας Κυριακίου και του δήμου Διστόμου) μειοψήφισαν οι σύμβουλοι Γκικόπουλος και Παλαμήδας. Στην περίπτωση της Κορώνειας (όπου υπήρχε θετική, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότηση του δήμου Κορώνειας και ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Θίσβης) μειοψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Παλαμήδας.


Μετά και από αυτό μπορούμε να το πούμε ανεπιφύλακτα: η πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου δεν είναι, απλά, παθητικός θεατής της καταστροφής του Ελικώνα, αλλά συμμετέχει ενεργά σε αυτή, βάζοντας “πλάτη” στην ασφυκτική δρστηριότητα των οικονομικών συμφερόντων, που δρστηριοποιούνται στην περιοχή.

Περιορισμένη και άτονη η συζήτηση στις τρεις πρώτες περιπτώσεις, έντονη και ουσιαστική στην περίπτωση του Αρβανικού. Το αποτέλεσμα εκφράστηκε και στις σχετικές ψηφοφορίες. Ο λόγος πασιφανής: η δυναμική και τεκμηριωμένη παρέμβαση των πολιτών στην τελευταία. Η επισήμανση αυτή, εκτός των άλλων, απευθύνεται με κάθε καλή διάθεση και στους κοντοχωριανούς μας από το Κυριάκι και το Δίστομο. Και αυτοί στον Ελικώνα κατοικούν!

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην περίπτωση του Αρβανικού, ο εκπρόσωπος των επιτροπών των πολιτών Αγίας Άννας και Κορώνειας έθεσε εξαρχής το ζήτημα αν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι διαδικασίες του νομαρχιακού συμβουλίου, όταν όλα τα γεγονότα πιστοποιούν ότι η διαδικασία αξιολόγησης των μελετών έχει υποβαθμιστεί, μέχρι του σημείου του ευτελισμού, όταν η διεύθυνση περιβάλλοντος λειτουργεί απλά σαν ιμάντας μεταβίβασης των θέσεων των εταιρειών και όταν το ίδιο το νομαρχιακό συμβούλιο εκτελεί έναν απλά διεκπεραιωτικό ρόλο των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων, χωρίς μια υπεύθυνη και συνολική θέση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον Ελικώνα.

Οι επισημάνσεις αυτές δεν ενθουσίασαν τους πλεον ακραιφνείς της νομαρχιακής πλειοψηφίας, που με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο απαίτησαν τη λογοκρισία των απόψεων και την αφαίρεση του λόγου (επειδή θίγονται, δήθεν, οι θεσμοί και οι ευυπόληπτοι υπάλληλοι της διεύθυνσης περιβάλλοντος). Αφού απέτυχε η προσπάθεια δημιουργίας έντασης άκουσαν από τους πολίτες να επαναλαμβάνεται η περιγραφή της ολοκληρωτικής επέμβασης στον Ελικώνα, που δεν περιορίζεται στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά επεκτείνεται και στην πλήρη ανατροπή των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων και στη επιβολή φαινομένων επικυριαρχίας από τις εταιρείες στις τοπικές κοινωνίας, φαινόμενα που έχουν αρχίσει να γίνονται, ήδη, ορατά στα χωριά μας.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εγκαταστάσεων στον Ελικώνα σαν μια ενότητα, με μια συνολική περιβαλλοντική εκτίμηση, που θα συνοδευτεί από μια ανοιχτή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, πρόταση που αναπτύχθηκε διεξοδικά και στην προηγούμενη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Υπενθύμισαν οι πολίτες την παλιότερη απόφαση των νομαρχιακών οργάνων που απαιτούσαν ποσοστό ανταποδοτικών τελών 10% (έναντι του προβλεπόμενου 3%) για να τεκμηριώσουν το μέγεθος των αναμενόμενων επιπτώσεων στην περιοχή. Ένα αίτημα, που ούτε στο ελάχιστο δεν σημάδεψε την μετέπειτα στάση της πλειοψηφίας του ΝΣ.

Σκληρή κριτική δέχτηκε και η υποκριτική στάση της αποφυγής ανάληψης ευθυνών με το πρόσχημα του σεβασμού των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων. Ένα επιχείρημα που καταρρέει από το γεγονός ότι τα θέματα που συζητούνται ξεφεύγουν από τα στενά όρια ευθύνης των δήμων και αποτελούν ένα υπερτοπικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα, συνεπώς, που η πλέον αρμόδια να διαχειριστεί με καθαρή θέση και συνολική άποψη είναι η ίδια η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Σε αυτή την κατεύθυνση έγινε αναφορά στο πρόβλημα του Ασωπού, το οποίο παρουσιάζει πολλές αναλογίες. Στο ζήτημα αυτό η στάση του νομαρχιακού συμβουλίου είναι να απορρίπτει ασυζητητί όλες τις μελέτες που προβλέπουν διάθεση υγρών αποβλήτων, μέχρι να υπάρξει συνολική ρύθμιση του καθεστώτος στη βιομηχανική περιοχή. Τους ζητήθηκε να αφήσουν τα προσχήματα και να ακολουθήσουν την ίδια στάση και στον Ελικώνα: να απορρίπτουν όλες τις αιτήσεις, μέχρι να διαμορφωθεί, με ουσιαστική κοινωνική συμμετοχή, ένα ρεαλιστικό σχέδιο χωροθέτησης, κάτι για το οποίο πρέπει και οι ίδιοι να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που τους έχουν προταθεί. Αυτή είναι και η απάντηση των πολιτών στο “εναγώνιο” ερώτημα συμβούλων της πλειοψηφίας για το πως μπορούμε να εμφανιζόμαστε αρνητικοί σε όλα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Τα επιχειρήματα των επιτροπών ενίσχυσε με την παρέμβασή του και ο καθηγητής της ιστορίας των τεχνολογιών, στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, Τέλης Τύμπας, που μίλησε για την διαγραφόμενη μελλοντική εικόνα στον Ελικώνα. Εύστοχες παρεμβάσεις για την υποκριτική στάση της πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου και για τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται έκαναν και οι Στάθης Δημακόπουλος και Δέσποινα Σπανούδη.

Στα τεκμηριωμένα επιχειρήματα των πολιτών η απάντηση ήταν ένα ρεσιτάλ λογικών ακροβατισμών, με πρωταγωνιστή τον κ. νομάρχη και θλιβερό χειροκροτητή τον κ. Καράτζαλη, ο οποίος μετά από κάθε παρέμβαση του νομάρχη έπαιρνε το λόγο για να εκθειάσει τις ιδέες και τις “προτάσεις” του. Το τι άκουσαν τα αυτιά μας δεν περιγράφεται. Ας περιοριστούμε στα πιο σημαντικά (και πιο σπαρταριστά):

Ειπώθηκε ότι δεν είναι αλήθεια ότι κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και ότι αν χρειαστεί θα τις αγνοήσουν (“ας μας φέρει άλλη πρόταση ο δήμος Κορώνειας για επέκταση και θα δείτε”, αφού ψήφισαν τη χειρότερη επέκταση και αφού γνωρίζουν ότι δεν βρίσκεται σε εκκρεμότητα άλλη εγκατάσταση στο δήμο Κορώνειας). Ώστε έτσι κ. νομάρχη; Δώστε μας, τότε, ένα παράδειγμα που αγνοήσατε απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Η μόνη περίπτωση είναι η αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Θίσβης για τον Αρβανικό. Και εκεί γιατί αν ακολουθούσατε την τελευταία τραγελαφική θετικο-αρνητική στάση, που ακολουθήσατε στην προηγούμενη συνεδρίαση, κινδυνεύατε να γελοιοποιηθείτε ακόμη περισσότερο. Αφού θα έπρεπε να εγκρίνετε το αιολικό πάρκο και να απορρίψετε τη γραμμή μεταφοράς.

Αναγνωρίστηκε, για πρώτη φορά δημόσια, ότι υπάρχουν όρια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Ελικώνα. Μόνο που τα όρια αυτά δεν καταδέχτηκε ο κ. νομάρχης να μας τα προσδιορίσει και τα κράτησε για τον εαυτό του. Μόνο ο κ. Καράτζαλης φαίνεται να έπιασε τη σκέψη του κ. νομάρχη και έσπευσε να επαναλάβει το “επιχείρημα”.

Υποστήριξε ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν είναι σε θέση να εκπονήσει σχέδιο χωροθέτησης των αιολικών πάρκων στον Ελικώνα, αλλά και αν ήταν εμείς (οι πολίτες) θα το καταδικάζαμε. Ε, καλά, κ. νομάρχη, μην μπείτε στον κόπο. Ο κ. Καράτζαλης, ο οποίος κατηγορούσε τους πολίτες ότι δεν υποστηρίζουν την πρότασή του για την εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης θα μπορούσε, μήπως, να σχολιάσει αυτό το επειχείρημα του κ. νομάρχη; Και κάτι ακόμη: αν η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και οι ικανοί υπάλληλοί της δεν είναι σε θέση να το κάνουν, πόσο θράσος χρειάζεται για να απαιτείτε να το κάνουν οι απλοί πολίτες;

Κούνησε το χέρι στους εκπροσώπους των εταιρειών ο κ. νομάρχης, προειδοποιώντας τους ότι αν δεν τηρήσουν τους όρους που βάζει θα τον βρουν απέναντί τους (τρέμετε εταιρείες, ο Κλέαρχος επελαύνει!). Πως κ. νομάρχη; Με τον ίδιο τρόπο που σταματήσατε τη λειτουργία της μονάδας ελαιοπυρήνων στο Σωληνάρι; Πάρτε με τηλέφωνο, είχατε πει στους κατοίκους, μόλις ξεκινήσει πάλι το φουγάρο και θα έρθω αμέσως να βάλω λουκέτο. Ακόμα περιμένουν οι Σωληναραίοι .... Είπε, επίσης, πως έχουν γνώση οι φύλακες και πως υπάρχει και ο δρόμος της ακύρωσης των αποφάσεων εγκατάστασης και λειτουργίας. Για θυμήστε μας κ. νομάρχη μια περίπτωση που το κάνατε, από τις δεκάδες αποφάσεις που δεν “συμμορφώθηκαν” με τις υποδείξεις σας. Στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μήπως; Στις γραμμές υψηλής και υπερυψηλής τάσης; Στην καταστροφή της Στριγανιάς; Στην παράνομη λειτουργία του λιμανιού της Θίσβης; Που; Ή μήπως νομίζετε ότι δεν ξέρουμε για το πως βάλατε “την ουρά κάτω από τα σκέλια” στο θέμα της απόρριψης της κόκκινης λάσπης του Αλουμινίου;

Για να υποστηρίξει τις αιολικές εγκαταστάσεις στις δασικές περιοχές, ο κ. νομάρχης είπε ότι αν υπήρχαν οι δρόμοι πρόσβασης των αιολικών εγκαταστάσεων θα μπορούσαμε να προλάβουμε τις καταστροφές των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Έχουμε μια καλύτερη πρόταση κ. νομάρχη: να εξαφανίσουμε τελείως τη δασοκάλυψη. Έτσι η δασοπροστασία και πυρόσβεση θα γινόταν απείρως πιο αποτελεσματικά.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ένα είναι γεγονός: ότι η πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου ταυτίζεται, καθημερινά όλο και περισσότερο, με την προσπάθεια καταστροφής του Ελικώνα, σε όφελος των οικονομικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Και αυτήν την αλήθεια καμία αυταρχική συμπεριφορά δεν θα μας εμποδίσει να τη διατυπώνουμε, και μέσα και έξω από το νομαρχιακό συμβούλιο.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας και η ομάδα πολιτών Κορώνειας επαναφέρουν το θέμα της νομιμότητας της διαδικασίας αξιολόγησης και γνωμοδότησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου της επέκτασης του υφιστάμενου αιολικού πάρκου στην Αγία Άννα, που συζητήθηκε στο προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο, αγνοώντας τις σχετικές επισημάνσεις και καταγγελίες. Κατατέθηκε ο πλήρης φάκελος στο νομαρχιακό συμβούλιο, ενώ θα υπάρξει και προσφυγή στις αρμόδιες αρχές για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με το αίτημα της επανάληψης της διαδικασίας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗ ΑΝΑΛΥΤΗ, ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΡΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΞΕΡΟΛΑ ΟΜΑΔΟΥΛΑ ΣΟΥ (ΟΧΙ 11ΑΔΑ). ΑΦΟΥ ΒΡΙΖΕΙΣ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΦΤΗΚΕ Ο ΡΟΛΟΣ ΣΟΥ. ΕΧΑΣΕΣ ΤΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΕΙΛΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Η ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ 11 ΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑ ΚΑΙ Δ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ. ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ. ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΥΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΛΙΒΕΛΟ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ. ΑΞΙΟΣ ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

@ ΑΝΩΝΥΜΟΣ
Τα παιδικά σου χρόνια ήταν "περίεργα", ε;
@ Σκιά του Ελικώνα
Οι ανεμογγενήτριες κάνουν σκιά; Αλλιώς πρέπει να βρείτε άλλο όνομα για το ιστολόγιο...

Ανώνυμος είπε...

τοσες μέρες και αυτα τα σχόλια. μηπως πρέπει να δεις πιο ταπεινα και μετριοφροσύνη τα έργα σου;

Ανώνυμος είπε...

mallon, αν θυμαμαι καλα, ο Σταλιν δεν είχε συγγενεις εδω!!!