Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Φτηνά ανταλλάγματα ... σε αυτούς που τα αξίζουν

“Αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής στον Ελικώνα, ας προσπαθήσουμε να το εκμεταλλευτούμε για να αποσπάσουμε όσο γίνεται περισσότερα ανταλλάγματα”. Αυτό είναι το επίσημο μοτίβο του δημάρχου Κορώνειας και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, για να δικαιολογήσουν τη στροφή 180ο που έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υποστήριξαν ουσιαστικά και την προηγούμενη στάση τους. Όπως, επίσης, αλήθεια είναι ότι και τώρα αποδεικνύονται υποκριτές και αναξιόπιστοι. Και αυτή η αλήθεια αποκαλύπτεται σιγά – σιγά και στους πιο επιφυλακτικούς και μετριοπαθείς συνδημότες μας.

Το πιο πρόσφατο γεγονός, που επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση, είναι η εκτός ημερήσιας διάταξης πρόταση του δημάρχου Κορώνειας (στη συνεδρίαση της Δευτέρας 30/11/2009) για την απόσυρση της προσφυγής και της αίτησης αναστολής εργασιών κατά της γραμμής μεταφοράς υπερυψηλής τάσης, από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης, της εταιρείας “Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης”. Με αντάλλαγμα την εκπόνηση μελέτης, από την “Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης” για την κατασκευή εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού στον Άγιο Γεώργιο, που θα εξυπηρετεί και την Αγία Τριάδα και την Κορώνεια. Με όσους υποψιάζονται ότι ένα τέτοιο έργο αφορά, κυρίως αν όχι αποκλειστικά, τον Άγιο Γεώργιο, τόπο καταγωγής του δημάρχου, δεν έχουμε καμιά δυσκολία να συμφωνήσουμε. Αν και το τελευταίο ζήτημα δεν αποτελεί την καρδιά του προβλήματος, αξίζει να αναφερθεί για να φανεί η μικροπολιτική στάση και η ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η διαγραφόμενη απειλή της πλήρους υποβάθμισης του ορεινού όγκου του Ελικώνα. Στο όνομα της προβολής ενός ανύπαρκτου, μέχρι τώρα, έργου και προσωπικών πολιτικών επιδιώξεων δεν διστάζουν να παίξουν με το μέλλον του Ελικώνα.

Ας θυμηθούμε, όμως, το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης. Οι περιβαλλοντικοί όροι για το συγκεκριμένο έργο της γραμμής μεταφοράς ήρθαν στο δήμο Κορώνειας το 2006, στη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Συζητήθηκε, δεν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο κανείς δεν θυμάται. Και ιδίως η σημερινή δημοτική αρχή, που προσπάθησε να αποποιηθεί την οποιαδήποτε ευθύνη, δηλώνοντας, την άνοιξη του 2007, ότι στο έργο αυτό και στην πρώτη αιολική εγκατάσταση στην Αγία Άννα θα είναι κάθετα αντίθετη (το πόσο κάθετη το ξέρουμε, πλέον, καλά τώρα). Στη συνέχεια (Δεκέμβριος 2006) το θέμα πήγε για συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας (με την προηγούμενη σύνθεσή του), το οποίο ανέβαλε τη συζήτηση και τη γνωμοδότηση για τη γραμμή μεταφοράς, με το πρόσχημα ότι εκκρεμεί προσφυγή του δήμου Θίσβης κατά της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (ενός έργου περιβαλλοντικά ανεξάρτητου, με δική του μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων). Η άρνηση γνωμοδότησης, όπως είναι γνωστό, εκλαμβάνεται σαν θετική στάση, σαν στάση που δείχνει αποδοχή της μελέτης. Με αυτά τα δεδομένα η μελέτη προχώρησε στην αρμόδια για την αδειοδότηση υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και το Μάιο του 2009 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, ανοίγοντας το δρόμο στην υλοποίηση της κατασκευής της γραμμής μεταφοράς.

Στο διάστημα των δυόμισι χρόνων που μεσολάβησε, οι κινήσεις πολιτών της Αγίας Άννας, της Κορώνειας και της Θίσβης άσκησαν ισχυρότατη πίεση στα νέα δημοτικά συμβούλια Κορώνειας και Θίσβης, καθώς και στο νέο νομαρχιακό συμβούλιο, να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κακή στάση των προκατόχων τους. Το μόνο αποτέλεσμα ήταν η φραστική αντίθεση των δήμων Θίσβης και Κορώνειας. Κατά τα άλλα, άκρα του τάφου σιωπή. Σιωπή εξίσου εκκωφαντική με αυτή του νομαρχιακού συμβουλίου και του νομάρχη (σωστά μαντέψατε, του ιδίου προσώπου που τόλμησε να πει, πριν λίγες μέρες, την ιστορική φράση “έχουν γνώση οι φύλακες”). Μάλλιασε η γλώσσα μας να τους υποδεικνύουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, κουραστήκαμε να τους γράφουμε σχέδια επιστολών προς τα αρμόδια υπουργεία, βαρεθήκαμε να προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή τους δημάρχους Κορώνειας και Θίσβης για μια συντονισμένη αντίδραση (τόσο μακριά ο Άγιος Γεώργιος από τη Θίσβη και άλλο τόσο δύσκολο να μάθουν τα τηλέφωνα, ο ένας του άλλου).

Έπρεπε να φτάσουμε στη στιγμή (Μάιος 2009) της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, για να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά των δήμων Θίσβης και Κορώνειας (και να ανακαλύψουν την αξία των τηλεφώνων). Δόθηκε μια “αγωνιστική” παράσταση στην Αγία Άννα, ακολούθησε μια αναιμική παρουσία κατά την έναρξη των έργων, που κατέληξε στις ταβέρνες της Αγίας Άννας. Επίσης, αποφασίστηκε η άσκηση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αίτηση αναστολής εργασιών (μόνο από το δήμο Κορώνειας). Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η μόνη πραγματική αναστολή που υπήρξε ήταν αυτή της υποστήριξης των προσφυγών και της προσπάθειας για άμεση έκδοση απόφασης για την αναστολή των εργασιών (για να είμαστε ακριβοδίκαιοι αυτό το τελευταίο αφορά το δήμο Κορώνειας, που έκανε αίτηση αναστολής εργασιών, ο δήμος Θίσβης είχε εγκαταλείψει τη μάχη νωρίτερα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσφυγές και η αίτηση αναστολής εργασιών έγιναν την τελευταία στιγμή και μόνο μετά από παρέμβαση των κινήσεων πολιτών. Οι δύο δήμοι δεν είχαν πάρει, καν, χαμπάρι την έκδοση απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς. Να που, όμως, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Ελάχιστες μέρες μετά την κατάθεση της προσφυγής τους, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι Κορώνειας συναντώνται στο δημαρχείο με εκπροσώπους της “Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης”, όπου και αρχίζει επίσημα το αλισβερίσι. Προτείνεται η κατασκευή, με έξοδα της “Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης”, της κατασκευής του δρόμου Κορώνειας – “Τζούντελου” (για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του τρομερού τράφικ στην περιοχή). Κάποιοι στο δήμο, μάλιστα, μας θεωρούν τόσο αφελείς, ώστε υποστήριζαν (μέχρι την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) ότι δεν ζητήθηκαν ανταλλάγματα. Η “προσφορά” αυτή, μαζί με κάποιες άλλες “προσφορές” αυτόκλητων σωτήρων μας, που εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του δήμου (και εκχωρούνται ξεδιάντροπα στις εταιρείες που λυμαίνονται τον Ελικώνα) χρησιμοποιήθηκε σαν βασικό επιχείρημα. για να δικαιολογηθεί η απαράδεκτη στροφή του δήμου Κορώνειας στα θέματα της προστασίας του Ελικώνα.

Είναι γνωστό ότι η υποχωρητικότητα και ο ραγιαδισμός δεν ήταν ποτέ ο καλύτερος τρόπος για την οποιαδήποτε διεκδίκηση. Ακόμη και γι αυτή την ελάχιστη που επέλεξαν στο δήμο Κορώνειας. Τι συνέβη; Πρόσφατα η “Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης”, αφού απερίσπαστη από ενοχλήσεις εκτέλεσε το μεγαλύτερο τμήμα του έργου, ανακάλυψε ότι η κατασκευή του δρόμου που υποσχέθηκε κόστιζε πολύ περισσότερο από αυτά που ήταν διατεθειμένη να δώσει. Με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι εκπτώσεις και η “προσφορά” της να εκπέσει στην εκπόνηση της περίφημης μελέτης για το βιολογικό καθαρισμό. Μια “προσφορά” που εμφανίστηκε σαν πρωτοβουλία του δημάρχου και που ήρθε “κουτί” και στις μικροπολιτικές του επιδιώξεις. Για να αποδειχθεί ότι φθηνά ανταλλάγματα ταιριάζουν σε ανθρώπους και όργανα που έχουν χάσει και το ελάχιστο κύρος και την αξιοπρέπειά τους. Και για να μη ξεχνιόμαστε: ας μετρήσει κάποιος το μέγεθος της καταστροφής του Ελικώνα και ας το συγκρίνει με τα προσδοκώμενα οφέλη. Και ας απαντήσει αν ποτέ μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά.

Για την ιστορία: η πρόταση του δημάρχου Κορώνειας συνάντησε την αντίδραση των δημοτικών συμβούλων Παν. Καρακικέ, Βασ. Κατσικογιάννη, Μπ. Λουκίνα και Ν. Αποστολίδη (ο τελευταίος όχι για τους ίδιους λόγους, όπως καταλαβαίνουν οι γνωρίζοντες), με αποτέλεσμα να μη ληφθεί απόφαση, καθώς προβλέπεται ειδική πλειοψηφία για θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ο δήμαρχος, όμως, απτόητος: δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης (κάποιος βιάζεται, προφανώς …). Να δούμε σε τι ακόμη θα τον οδηγήσει ο κατήφορος που, συνειδητά, διάλεξε.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσείς που θα μπαίνατε με τις μπουλντόζες μπροστά....ΞΕΦΤΙΛΕΣ!!!!!Να εξαφανιστείτε από τα χωριά μας....ουστ

Ανώνυμος είπε...

καταντησαν αηδια, τελικα με την υποταγή τους τι κέρδισαν; μια μελέτη για τον Αγιο Γεώργιο. Ποσο δηλαδη στοιχιζει αυτη η μελέτη που ισοφαριζει όλη αυτη τη καταστροφή;Αν δηλαδη την πάρουν και αυτή.

Εκτος αν υπάρχουν και άλλες δωρεες πιο ιδιωτικές, που δεν τις ξέρουμε........

Έρμος Καστριώτης είπε...

το σχόλιο μου:

http://ermokastriotis.blogspot.com/2009/12/blog-post_03.html

Ανώνυμος είπε...

autoi oi "xeftiles" sas dinoun duleia se tosa atoma pou to "xinoun" sta kafeneia....k alloi kaliergoun "bambakia" stin arvanitsa.....asxetoi....e asxetoi....na ta gemisoun ta vouna...na min afisoun tipota....anemogenitries padou!!!!
koblexikoi....otan pernate ta lefta itan kala?
k pali...opoios katalave....katalave!!!