Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Το δις εξαμαρτείν ...

Απρόθυμη και ανίκανη να εκμεταλευτεί την ευκαιρία που της δόθηκε εμφανίστηκε η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 14/12, όπου συζητήθηκε η ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης για την επέκταση των αιολικών εγκαταστάσεων στο Περδικοβούνι και την Καλύβα – Τούμπα και για τη νέα εγκατάσταση στον Αρβανικό. Η απόφαση είχε ληφθεί στην περιβόητη, πλέον, συνεδρίαση της 25/9, με ψήφους 9-2. Η νέα συνεδρίαση έγινε με πρωτοβουλία 4 δημοτικών συμβούλων (Καρακικές, Κατσικογιάννης, Λουκίνας, Μάνθος), δύο εκ των οποίων (Λουκίνας, Μάνθος), δεν είχαν προλάβει τη συνεδρίαση – εξπρές της 25/9. Με την απουσία δύο από τους εννέα της αρχικής πλειοψηφίας (Αποστολίδης, Τοπολιάτης) το αποτέλεσμα της νέας ψηφοφορίας διαμορφώθηκε σε 7-4. Καμία μετακίνηση λοιπόν. Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, εγκλωβισμένη, πλέον, στη λογική των εταιρειών, παρέμεινε ασυγκίνητη από την κατακραυγή που προκάλεσε η αρχική τους θετική γνωμοδότηση.


Αυτή τη φορά, πάντως, δεν μπορούν να επικαλεστούν ότι δεν γνώριζαν. Οι εκπρόσωποι των επιτροπών πολιτών της Αγίας Άννας και της Κορώνειας ανέπτυξαν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους τεκμηριώνεται η απόρριψη των δύο περιβαλλοντικών μελετών, ενώ εξήγησαν για ποιο λόγο η όλη διαδικασία ήταν παράτυπη, αφού ο ένας, τουλάχιστον, των φακέλων ήταν προκλητικά ελλιπής. Γεγονός για το οποίο έχει γίνει σχετική αναφορά στο συνήγορο του πολίτη, με πιθανό ενδεχόμενο να επαναληφθεί εξ’ αρχής η διαδικασία για το έργο της επέκτασης των υφιστάμενων αιολικών πάρκων. Επεσήμαναν, επίσης, το γεγονός ότι ο δήμαρχος είχε παραλείψει να ενημερώσει γι αυτό το δημοτικό συμβούλιο, παρότι είχε ενημερωθεί έγκαιρα. Ζήτησαν, για μια ακόμη φορά, να δοθούν σαφείς εξηγήσεις για ποιο λόγο υπήρξε πλήρης ανατροπή της γραμμής την οποία είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, από το 2007.

Πλήρης αφωνία από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης (πλην των Λουκίνα, Μάνθου), με μοναδική εξαίρεση την κ. Χανδρά, που αιτιολόγησε τη δική της στάση σαν την επιλογή του μικρότερου κακού. Τον άχαρο ρόλο της υπεράσπισης της θετικής γνωμοδότησης ανέλαβε το δίδυμο του δημάρχου κ. Νταλιάνη και του κ. Βαρελά, με τον δεύτερο να ακολουθεί μια εριστική και προκλητική τακτική, αντάξια της συνολικής του στάσης στο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι ποτέ δεν υιοθέτησε την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (τότε γιατί διαμαρτύρονταν όταν του καταλογίζαμε απραξία;), βασιλικότερος του βασιλέως, προσπάθησε να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του φακέλου της περιβαλλοντικής μελέτης (ενώ θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα απαιτούσε την πλήρη ενημέρωση) και έπαιξε το ρόλο της αντίκρουσης των επιχειρημάτων των πολιτών (σε ρόλο εκπροσώπου της εταιρείας). Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι δικαιώνεται στην πράξη η στάση του (παρέλειψε να μας πει απέναντι σε ποιούς δικαιώνεται).

Χαρακτηριστική της κατηφορικής πορείας του δημάρχου και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου είναι και τα όσα ακούστηκαν στο άλλο σοβαρό θέμα της συνεδρίασης της 14/12. Στην ημερήσια διάταξη είχε μπει (αφού απέτυχαν να το περάσουν εκτός ημερήσιας διάταξης, στην προηγούμενη συνεδρίαση) το θέμα της αποδοχής προσφοράς της εταιρείας “Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης”. Πρόκειται για το γνωστό θέμα της “προσφοράς” για την κατασκευή ενός αγροτικού δρόμου, που στην πορεία ξέπεσε σε εκπόνηση μιας μελέτης βιολογικού καθαρισμού και συνδέεται με την κατασκευή της γραμμής μεταφοράς υπερυψηλής τάσης, για την οποία έχει υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ. Το θέμα αποσύρθηκε και δεν συζητήθηκε.

Εκείνο που έχει αξία, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η αιτιολογία της αναβολής: περιμένουμε την έκθεση του εισηγητή για να μπορέσουμε να το συζητήσουμε. Θα πρέπει, δηλαδή, μας είπαν, να γνωρίζουν αν θα προδιαγράφεται στάση υπερ ή κατά της προσφυγής στο ΣτΕ. Ποιος ξέρει τι παιχνίδια παίζονται με αυτό θέμα, σύντομα θα γίνει γνωστό. Εκείνο που είναι πασιφανές, πάντως, είναι ότι η προσφυγή στο ΣτΕ χρησιμοποιήθηκε απλά σαν ένα μέσο καλύτερης διαπραγμάτευσης με την εταιρεία. Έτσι εξηγείται και η πλήρης απραξία των τριών τελευταίων χρόνων για το ζήτημα, παρ’ όλο που στα λόγια η κατασκευή της γραμμής αυτής και η επέκταση των υφιστάμενων αιολικών πάρκων ήταν τα δύο έργα στα οποία δεν θα υποχωρούσε το δημοτικό συμβούλιο (ακόμα και ο δήμαρχος) σε καμία περίπτωση. Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να αποδειχτεί πόσο υποκριτική ήταν αυτή η στάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: