Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Πριν λίγες μέρες, το νεοσύστατο υπουργείο περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο νόμου που επιγράφεται: “Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.

Μπορείτε να επιλέξετε να διαβάσετε: το πλήρες κείμενο, μια παρουσίαση του νομοσχεδίου ή τα βασικά του σημεία

Με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρούνται αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία και στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, με σκοπό να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα η εγκατάσταση ΑΠΕ. Παράλληλα με την απάλειψη ορισμένων γραφειοκρατικών εμποδίων, που είναι θετικό μέτρο, υπάρχουν και μια σειρά αρνητικές ρυθμίσεις, όπως:
· Η εξάλειψη κάθε προστατευτικού ή περιοριστικού μέτρου, που μπορεί να προβλέπουν τα περιφερειακά ή τοπικά χωροταξικά σχέδια και η απόλυτη προτεραιότητα του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ.
· Η ευνοϊκή αντιμετώπιση της ανάπτυξης των μεγάλων και συγκεντρωμένων εγκαταστάσεων.
· Το ασφυκτικό πλαίσιο στη διαδικασία δημοσιοποίησης και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών μελετών (έχουμε, ήδη, μια κακή εμπειρία, με το υφιστάμενο καθεστώς.

Energy forum – κοινότητα πολιτών για την ενέργεια

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε τη δημιουργία ενός διαδικτυακού forum επικοινωνίας για τα ζητήματα της ενέργειας, στο οποίο συμμετέχουν συλλογικότητες και πολίτες, που ασχολούνται με ενεργειακές δραστηριότητες και τις επιπτώσεις τους, απ’ όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα στα άλλα έχει αρχίσει και ένας ενδιαφέρον διάλογος για το νέο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ. Επισκεφθείτε το forum στη διεύθυνση: http://groups.google.gr/group/energy-forum?hl=el

Όσοι θέλουν να γίνουν μέλη του forum και να λαμβάνουν τα μηνύματα στο e-mail τους, μπορούν να στείλουν σχετικό μήνυμα με το όνομά τους και το e-mail τους στο: lithanthrakas@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: