Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009

Καλά και κακά νέα από το δημοτικό συμβούλιο Θίσβης

Τελικά, οι γνώσεις μας στη νομική ορολογία αποδείχτηκαν πολύ περιορισμένες. Αυτό που έκρυβε ο όρος “αίτηση θεραπείας απόφασης” στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θίσβης δεν ήταν η ανατροπή της προηγούμενης απόφασης, αλλά η προσφυγή σε νομικά μέτρα για την αμφισβήτηση μιας διοικητικής απόφασης.


Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 13/11 αποφασίστηκε η υποβολή αίτησης θεραπείας της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των αιολικών εγκαταστάσεων στις θέσεις Μελίσσι και στο Λαιμός. Η πληροφόρηση για την ουσία του θέματος δεν είναι ολοκληρωμένη, υποθέτουμε, όμως, ότι για να αποφασιστεί αυτή η κίνηση θα πρέπει να έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Αν αυτό είναι ακριβές, σημαίνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή δύο ακόμη αιολικών πάρκων στον κεντρικό Ελικώνα. Σημειώνουμε ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ανήκουν σε εταιρείες του ίδιου ομίλου με αυτές που σχεδιάζουν την επέκταση των αιολικών πάρκων στο δήμο Κορώνειας. Είναι, επίσης, προφανές ότι για την αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης δεν αρκούν μόνο τα νομικά μέτρα.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε, επίσης, και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αιολικού πάρκου στον Αρβανικό. Η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου ήταν αρνητική. Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, με δεδομένη και την αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Κορώνειας. Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και αυτή τη φορά το νομαρχιακό συμβούλιο θα επαναλάβει το πρωτοφανές εφεύρημα της θετικο-αρνητικής απόφασης. Πράγμα που θα σημαίνει: να κατασκευαστεί το αιολικό πάρκο (που βρίσκεται στα όρια του δήμου Κορώνειας), αλλά να μην κατασκευαστεί το μεγαλύτερο τμήμα της γραμμής μεταφοράς (που βρίσκεται στα όρια του δήμου Θίσβης). Από αυτά που γνωρίζουμε, πάντως, ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει υπάρξει ακόμη. Αν το ακούσουμε και αυτό ....

Από τα παραλειπόμενα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, φαίνεται ότι ο δήμος Θίσβης έχει μπει σε μια διαδικασία συζητήσεων με την “Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης” για την αποδοχή μιας σειράς έργων-παροχών της εταιρείας, οι οποίες, σύμφωνα με ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις, κατατείνουν στον ολοκληρωτικό έλεγχο της περιοχής από τα οικονομικά συγκροτήματα της βιομηχανικής περιοχής Θίσβης. Διευκρινίσεις ιδιαίτερες δεν δόθηκαν, ειπώθηκε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αναμένουμε .....

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα νεα, εινια καλά όταν σε συμφέρουν, ενω είνια κακά και άσχημα, όταν δεν πηγαινουν με τα θελω σου. Αυτο ελέγχεται σαν αντιδημοκρατικό. Σέβεσαι ή όχι τις αποφασεις του δημοτικου συμβουλίου του Δήμου Θίσβης. τα άλλα, που τα λες και τα παρουσιάζεις, όπως εσυ θέλεις ή σε βολεύουν, δεν αντέχουν στην δημοκρατική αρχή.

Τάσος Κεφαλάς είπε...

Τα νέα χαρακτηρίζονται καλά, κακά ή και αδιάφορα ανάλογα με την οπτική, τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις του καθενός. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ασφαλώς και διαμορφώνονται ή και καθορίζονται από κάποιο “συμφέρον”. Το blog αυτό, καθώς και όλοι όσοι υπερασπιζόμαστε τον Ελικώνα με μια συγκεκριμένη αντίληψη, θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπηρετούμε το σημερινό, αλλά κυρίως το μακροπρόθεσμο, συλλογικό συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και των χωριών της περιοχής μας. Ένα συμφέρον που έρχεται, σχεδόν πάντα, σε αντίθεση και σε πλήρη σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τα τελευταία χρόνια την περιοχή του Ελικώνα.
Είναι δικαίωμα του καθενός να υποστηρίζει τα αντίθετα ή απλά κάτι διαφορετικό, ακόμα και αν δεν έχει το θάρρος να το κάνει επώνυμα. Λογοκρισία σε αυτό το blog δεν θα υπάρξει. Όμως “διάλογος” με μηνύματα σαν αυτό δεν μας αφορά και δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια. Η εξαίρεση αυτή γίνεται για πρώτη και τελευταία φορά, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και για να μη θεωρήσει κανείς ότι φυγομαχούμε. Τελεία και παύλα.
Ας μου επιτραπεί, τέλος, μια σύσταση, προς τους κατ’ επάγγελμα επικριτές των ενεργών πολιτών και τακτικούς σχολιογράφους των τοπικών blogs: οι επαναλαμβανόμενες ανοησίες και κουράζουν και απωθούν. Ας διατυπώνονται, τουλάχιστον, με κάποιο μέτρο και ας εναλλάσσουν, από καιρού εις καιρόν, το ρεπερτόριό τους.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΑΠΑΝΤΑΣ ΝΩΡΙΣ. ΚΕΡΑΙΑ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΥΛΙ ΣΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ. ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ. ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ. ΚΑΛΗΝΥΚΤΑ ΑΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΟΓΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Min asxoliste me ton Kefala...o anthrwpos einai "opou fisaei o anemos" i alliws san ta nera tis Xalkidos....6 wres panw...6 wres katw....den uparxei o anthrwpos