Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Πάλι στο δημοτικό συμβούλιο οι επεκτάσεις ... και τα παζάρια

Μετά από απαίτηση τεσσάρων δημοτικών συμβούλων, ξανάρχεται στο δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας (Δευτέρα 14/12, στις 6.30 μ.μ.) το θέμα της γνωμοδότησης για την επέκταση των υφιστάμενων αιολικών πάρκων και για την κατασκευή νέου στον Αρβανικό. Κατόπιν εορτής βέβαια, αφού έχει ήδη συνεδριάσει και το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας και ο φάκελος έχει σταλεί στο υπουργείο. Παρ’ όλα αυτά έχει μια αξία να ακούσουμε δημόσια με ποια δικαιολογία η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου εγκατέλειψε την αρχική της στάση και προσχώρησε στο στρατόπεδο των εταιρειών.

Είναι, πάντως, πολύ πιθανόν το θέμα της γνωμοδότησης να έρθει και για τρίτη (και οριστική) φορά στο δημοτικό συμβούλιο, αφού όπως είναι γνωστό η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν παράτυπη. Και αυτό για το λόγο ότι είχε δοθεί στη δημοσιότητα ένα μόνο μέρος της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας και η ομάδα πολιτών Κορώνειας έχουν καταθέσει σχετική αναφορά στο συνήγορο του πολίτη και αναμένεται το πόρισμά του.

Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο, μετά την αντίδραση που υπήρξε στο προηγούμενο, θα έρθει και το θέμα του αντιτίμου της υπαναχώρησης του δημοτικού συμβουλίου για τη γραμμή υπερυψηλής τάσης από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης. Ένα αντίτιμο που ξεκίνησε σαν δρόμος Κορώνεια – Τζούντελο, για να γίνει στην πορεία μελέτη για βιολογικό καθαρισμό και να καταλήξει ποιος ξέρει πως …


Για τα θέματα των αιολικών πάρκων στον Ελικώνα, είχαμε μια ακόμη θλιβερή στιγμή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, δια στόματος νομάρχη. Η ομάδα πολιτών Κορώνειας σχολιάζει το γεγονός και παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο:


“Οι πολλές όψεις της πραγματικότητας”

Πραγματικά, δεν ξέρουμε αν αξίζει να διαμαρτυρηθούμε, ακόμη μια φορά, για την καταστροφή, στον Ελικώνα. Τουλάχιστον, ας σχολιάσουμε.

Χθες (10/12/09), ο Νομάρχης Βοιωτίας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ΕΝΑ ΤV, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα σκωπτικό και ειρωνικό τρόπο και στις αντιδράσεις, για την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Ελικώνα. Ανάμεσα στα άλλα, είπε, ότι οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τα αιολικά πάρκα αποτελούνται μόνο από μικρούς ξύλινους στύλους και δεν υπάρχουν πουθενά σιδερένιοι πυλώνες στον Ελικώνα. Όπως άφησε να εννοηθεί, όλα αυτά είναι υπερβολές των «οικολόγων».

Μα είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει, ότι η γραμμή υψηλής τάσης 150 ΚV, από τα αιολικά πάρκα στο Δήμο Κορώνειας (Περδικοβούνι, Καλύβα - Τούμπα), της εταιρείας «Αιολική ενεργειακή Πελοποννήσου» αποτελείται από σειρά σιδερένιων πυλώνων, οι οποίοι διασχίζουν καταστρέφοντας τις κατάφυτες πλαγιές του Ελικώνα, από την Αγία Άννα έως τη σύνδεση τους, στον υποσταθμό της Πέτρας;

Προφανώς, τις δικές μας διαμαρτυρίες και επιστολές δεν τις έχει διαβάσει. Το θέμα όμως αυτό έχει έλθει πολλές φορές στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και έχουν γνωμοδοτήσει σχετικά. Επίσης, έχουμε δημοσιεύσει άπειρες φωτογραφίες στον τοπικό τύπο και στο ιντερνέτ, έχουν γίνει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, έχουμε στείλει φωτογραφίες και στον ίδιο, παρακαλώντας για μια παρέμβαση. Νομαρχιακοί σύμβουλοι έχουν επισκεφθεί τον τόπο του εγκλήματος.

Εντάξει, να αποδεχθούμε, ως πολιτική απόφαση, την απροθυμία παρέμβασης, ο καθένας άλλωστε αναλαμβάνει τις ευθύνες του, αλλά όμως να φθάσουμε στο σημείο να αντιστρέφουμε εντελώς την πραγματικότητα, είναι λίγο υπερβολικό. Δηλαδή, αυτοί οι σιδερένιοι πυλώνες, που βλέπουμε στην Στριγανιά, που για να τοποθετηθούν ξεχερσώθηκε ολόκληρο δάσος, δεν υπάρχουν; Εξαφανίστηκαν; Μακάρι να γινόταν αυτό. Αλλά, δυστυχώς, είναι εκεί και μας ειρωνεύονται.

Ακόμη, ο κ. Νομάρχης ανέφερε, ότι στο Δήμο Κορώνειας υπάρχουν μόνο δύο (2) αιολικά πάρκα. Επειδή προφανώς η πραγματικότητα έχει πολλές υποκειμενικές αναγνώσεις, ας πούμε και εμείς τη δικιά μας. Στο Δήμο Κορώνειας υπάρχουν ήδη τέσσερα (4) εγκατεστημένα αιολικά πάρκα, Περδικοβούνι, Καλύβα – Τούμπα (όπου εγκρίθηκε ο διπλασιασμός τους), Παλιοβούνα και Σταυρός. Επίσης αναμένονται άμεσα άλλα δύο (2), Αρβανικός και Κακιά Ράχη.

Υ.Γ.1: Κλείνοντας την σχετική ενότητα της συνέντευξης και αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στον Ελικώνα, ο κ. Νομάρχης είπε: «έχουν γνώση οι φύλακες».!!!

Υ.Γ.2: Αλήθεια, με τα έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος, για τα οποία έχει δεσμευθεί η εν λόγω εταιρεία, τι θα γίνει; Η υποχρέωση αυτή καλύπτεται από τα πέντε σιδερένια παλούκια και από μια ξεραμένη πικροδάφνη, που υπάρχει σε κάθε «πλατεία» πυλώνα;

Υ.Γ.3: Με την ευκαιρία. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, υπάρχουν νεότερες εξελίξεις, αναφορικά με την δεύτερη γραμμή σιδερένιων πυλώνων (διπλοτσεκαρισμένο), από το εργοστάσιο της Θίσβης. Η εταιρεία, αφού δήλωσε την αδυναμία της, να κατασκευάσει τον δρόμο Κορώνεια – Κούκουρα, όπως είχε υποσχεθεί στο Δήμο Κορώνειας, δηλώνει τώρα, ότι δεν μπορεί να παράσχει ούτε την μελέτη βιολογικού καθαρισμού. Όμως, δύναται να προσφέρει τελικά ένα φορητό πυροσβεστήρα και δύο φτυάρια. Φυσικά, ο Δήμος Κορώνειας ευχαριστεί και αποδέχεται την ευγενική αυτή χειρονομία.

11/12/09 
Ομάδα Πολιτών Κορώνειας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα θελαμε να μαθουμε τι λεει ο κ. Κεφαλάς, για να έχουμε αντικειμενική εικόνα για το θέμα όπως παντοτε

Ανώνυμος είπε...

Είσαι πολύ μεγάλο νούμερο!

Ανώνυμος είπε...

ΓIATI O TAΣΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΙΩΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΕΤΟΣ. ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ. ΚΑΙ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ. ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΒΡΙΖΕΙ