Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα

Με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου Π. Καρακικέ, έγινε συνάντηση του δημάρχου Κορώνειας με την επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας και την ομάδα πολιτών Κορώνειας, το Σάββατο 26/9.


Εμφανώς θορυβημένος από την άμεση αντίδραση των πολιτών ο δήμαρχος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Παραδέχτηκε ότι γνώριζε την επιστολή των επιτροπών, με την οποία τον ενημέρωναν για τις σοβαρές παραλείψεις των για τις οποίες θα γνωμοδοτούσε το δημοτικό συμβούλιο, καθώς και το ότι δεν ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Ισχυρίστηκε ότι η επιστολή ήταν στα χαρτιά που μοιράστηκαν στους δημοτικούς συμβούλους, γεγονός που διέψευσε κατηγορηματικά ο παριστάμενος δημοτικός σύμβουλος κ. Καρακικές. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι δεν έγινε καμία συζήτηση και ότι δεν έγινε καμία εισήγηση – ενημέρωση για τις μελέτες που θα εξετάζονταν, παρόλο που δεν τις είχαν καν διαβάσει οι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο ίδιος είπε. Το επιχείρημά του: δεν είμαστε ειδικοί. Δυσκολεύτηκε να απαντήσει, όμως, στο ερώτημα γιατί δεν απευθύνθηκε σε ειδικούς να του εξηγήσουν και γιατί επισπεύσθηκε σκόπιμα η διαδικασία, ώστε να μην ακουστεί η τεκμηριωμένη τοποθέτηση των επιτροπών πολιτών. Οι οποίες, παρόλο που δεν αποτελούνται από ειδικούς, μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν και να ξεσκονίσουν αυτές τις, έστω, κουτσουρεμένες μελέτες.

Τέλος, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει να αποσταλούν οι πλήρεις φάκελοι και να επαναληφθεί η διαδικασία της αξιολόγησης σε μια νέα έγκυρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αρκέστηκε να πει ότι θα μιλήσει την ερχόμενη Δευτέρα με τον πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου. Την πεντάλεπτης διάρκειας συνεδρίαση, που ξεκίνησε στην προσδιορισμένη ώρα, χωρίς ούτε ένα λεπτό καθυστέρηση, και που ολοκληρώθηκε με στρατιωτική πειθαρχία τη θεώρησε απολύτως φυσιολογική. Όπως και την παρουσία (μεταφορά για την ακρίβεια), στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δημοτικού συμβούλου σοβαρά άρρωστου, καθώς και δύο δημοτικών συμβούλων που εμφανίζονται στις συνεδριάσεις με τη συχνότητα της μιας φοράς το εξάμηνο. Να σημειώσουμε, για την ιστορία, ότι ο ένας από αυτούς τους δύο κλήθηκε να αντικαταστήσει τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος έρχονταν από την Αθήνα και δεν έφτασε έγκαιρα. Να σημειώσουμε, επίσης για την ιστορία, ότι τόσο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, όσο και άλλος ένας δημοτικός σύμβουλος που έρχονταν από την Αθήνα και “έχασε” και αυτός τη συνεδρίαση, συμπτωματικά, έχουν ταχθεί δημόσια κατά της εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων. Οι συνειρμοί στον καθένα.

Στη συνάντηση προσήλθε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος εκδήλωσε την αντίθεσή του στο βεβιασμένο τρόπο της συνεδρίασης και ζήτησε πιο ουσιαστική συζήτηση σε τέτοια σοβαρά θέματα. Επανέλαβε την αντίθεσή του στην επέκταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή του δήμου και τάχθηκε κάθετα αντίθετος στην απαράδεκτη, όπως είπε, λογική των οικονομικών εξυπηρετήσεων από τις εταιρείες. Εξήγησε ότι η καθυστέρησή του και η απουσία του από τη συνεδρίαση οφείλονταν στη λαθεμένη εικόνα που είχε για το χρόνο έναρξης της συνεδρίασης. Από το χώρο της συνάντησης πέρασαν για λίγο και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Ρούτης και Ν. Αποστολίδης χωρίς να αρθρώσουν κουβέντα.

Οι εκπρόσωποι των επιτροπών πολιτών επανέλαβαν την εκτίμησή τους για την ακυρότητα της διαδικασίας, ζήτησαν να μην αποσταλεί οποιαδήποτε γνωμοδότηση και να μην επιχειρηθεί να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα. Απαίτησαν να επαναληφθεί η διαδικασία, μετά την παραλαβή των πλήρων φακέλων και να γίνει ουσιαστική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Τα παραπάνω θα διατυπωθούν και γραπτά το πρωί της Δευτέρας 28/9, μαζί με το αίτημα να παραστούν και να εκθέσουν τις απόψεις τους στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Την εβδομάδα που έρχεται, οι επιτροπές των πολιτών θα συνεχίσουν την εκστρατεία ενημέρωσης των συγχωριανών μας, με αποκορύφωμα το ερχόμενο Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται μεγάλη συρροή κόσμου στα χωριά μας, λόγω των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: