Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Από αναβολή σε αναβολή ... και με μισή μελέτη

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, για τη γνωμοδότηση επί των περιβαλλοντικών όρων του έργου επέκτασης των αιολικών πάρκων στις θέσεις “Περδικοβούνι” και “Καλύβα - Τούμπα”, αναβλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του δήμου Κορώνειας. Η επόμενη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου προβλέπεται να γίνει τον Οκτώβρη. Το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας έχει προγραμματίσει να συζητήσει το θέμα αυτό, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, αφού και αυτό είχε αναβάλει τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου.


Οι αναβολές αυτές έχουν δημιουργήσει έναν προβληματισμό για το κατά πόσο οι γνωμοδοτήσεις που θα δοθούν θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες. Διότι, διαφορετικά, η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα θεωρήσει ότι δεν υπήρξε γνωμοδότηση, άρα το δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο δεν έχουν αντίρρηση γα το συγκεκριμένο έργο. Επιχειρήσαμε να θέσουμε το θέμα αυτό στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Δυστυχώς, ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου με αυθαίρετο και αυταρχικό τρόπο δεν επέτρεψε να ακουστεί αυτός ο προβληματισμός. Του θέσαμε το θέμα προσωπικά, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου. Μας διαβεβαίωσε ότι τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται, αφού την αναβολή τη ζήτησε το δημοτικό συμβούλιο και ότι είναι συνήθης πρακτική, που έχει εφαρμοστεί και άλλες φορές χωρίς να υπάρξει πρόβλημα με τις αδειοδοτούσες υπηρεσίες (ΥΠΕΧΩΔΕ ή περιφέρεια. Ελπίζουμε να είναι έτσι. Γιατί διαφορετικά η ευθύνη θα είναι ακέραια και στο δημοτικό και στο νομαρχιακό συμβούλιο, αν φτάσουμε στο σημείο η τοπική κοινωνία να εμφανιστεί άφωνη και άβουλη.

Έχει τεθεί και ένα άλλο θέμα, όμως. Και αυτό είναι σοβαρότερο και μπορεί να προκαλέσει ουσιαστικά ζητήματα ακυρότητας της διαδικασίας γνωμοδότησης. Κι αυτό επειδή το νομαρχιακό συμβούλιο έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα μέρος του φακέλου της μελέτης (αυτό που επαναλαμβάνεται ανούσια και μονότονα σε κάθε περιβαλλοντική μελέτη). Απουσιάζει αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία: ο φάκελος της έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση και ο φάκελος που εξετάζει εάν εφαρμόζονται τα κριτήρια του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές. Δεν είναι σαφές γιατί έγινε αυτό. Είναι παράλειψη του ΥΠΕΧΩΔΕ προς το νομαρχιακό συμβούλιο; Είναι παράλειψη του νομαρχιακού συμβουλίου να δημοσιοποιήσει τον πλήρη φάκελο; Σε κάθε περίπτωση υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ουσιαστικής ενημέρωσης, πράγμα που μπορεί να επιφέρει ακυρότητα όλης της διαδικασίας γνωμοδότησης.

Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί και στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο νομαρχιακό συμβούλιο. Ίσως η πιο σωστή λύση θα ήταν να ζητηθεί ο πλήρης φάκελος και να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία και να αρχίσουν να “τρέχουν” ξανά οι χρονικές προθεσμίες.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Καλοτάξιδο Τάσο το ιστολόγιό σου. Για οτιδήποτε χρειαστείς εδώ είμαστε.