Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Νέο κύμα ανεμογεννητριών στον Ελικώνα

Επιχείρηση μεγάλης κλίμακας βρίσκεται σε εξέλιξη, για τα αιολικά πάρκα στον Ελικώνα και ειδικά στο δήμο Κορώνειας. Εδώ και λίγες μέρες έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση των υφιστάμενων αιολικών πάρκων στις θέσεις “Περδικοβούνι” και “Καλύβα - Τούμπα”. Η διαδικασία προβλέπει να γνωμοδοτήσουν οι δήμοι και στη συνέχεια το νομαρχιακό συμβούλιο, όπως και άλλες υπηρεσίες. Ακολούθως η αρμόδια υπηρεσία (στην προκειμένη περίπτωση η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ) αποφασίζει αν θα εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους. Η έγκριση αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ζητηθεί και να εγκριθεί η άδεια εγκατάστασης του αιολικού πάρκου. Βρισκόμαστε, δηλαδή, στο ξεκίνημα της σχετικής διαδικασίας.


Τι αφορά, όμως, η συγκεκριμένη επέκταση;
• Το πρώτο υπάρχον αιολικό πάρκο περιλαμβάνει 6 ανεμογεννήτριες των 3 MW στη θέση “Άσπρο Κούτσουρο” της Αγίας Άννας και άλλες 2 ίδιες ανεμογεννήτριες στη θέση “Περδικοβούνι” της Κορώνειας. Η επέκταση προβλέπει την εγκατάσταση άλλων 8 ανεμογεννητριών στις ίδιες τοποθεσίες.
• Το δεύτερο υπάρχον αιολικό πάρκο περιλαμβάνει 4 ανεμογεννήτριες των 3 MW στη θέση “Καλύβα” της Αγίας Άννας, ενώ η επέκταση προβλέπει την εγκατάσταση άλλων 4 ανεμογεννητριών στη θέση “Τούμπα”. Η θέση “Τούμπα” είναι η κορυφή που βρίσκεται δίπλα και αμέσως πριν την κορυφή του Ελικώνα την “Παλιοβούνα” (το ενδεικτικό ανεμόμετρο είναι εδώ και δυο χρόνια ορατό από την παραλία Σαράντη).

Ο δήμος Θίσβης (τον αφορά ένα τμήμα της επέκτασης) γνωμοδότησε, έγκαιρα, αρνητικά την Παρασκευή 4/9, με δεδομένο το χρονικό όριο, που ήταν στις 23/9, αρχική ημερομηνία συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου, με αυτό το θέμα. Εκείνες τις μέρες, η ανεπίσημη πληροφόρηση από το νομαρχιακό συμβούλιο ήταν ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου δεν θα γίνει και ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, λόγω των εκλογών που εξαγγέλθηκαν, στο μεταξύ.

Ο δήμος Κορώνειας είχε προγραμματίσει τη συζήτηση της δικής του γνωμοδότησης για τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 14/9. Ανέβαλε, όμως, τη συζήτηση για την Παρασκευή 25/9 (εκτός, δηλαδή, του χρονικού ορίου, που είχε τεθεί), χωρίς κάποιον ιδιαίτερα ουσιαστικό λόγο (έλειπε ένας δημοτικός σύμβουλος από την Αγία Άννα, ειπώθηκε). Και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι η συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου θα γίνει στις 23/9. Καθησυχαστικές πληροφορίες διαβεβαιώνουν ότι έχει συμφωνηθεί η αναβολή της συζήτησης της επέκτασης του αιολικού πάρκου, αλλά ποιος μπορεί να είναι σίγουρος, όταν βλέπει όλα αυτά τα μαγειρέματα;

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτά. Τη Δευτέρα 21/9, πληροφορούμαστε ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κορώνειας, την Παρασκευή 25/9, έρχεται βεβιασμένα και η συζήτηση της γνωμοδότησης για άλλο ένα αιολικό πάρκο, στη θέση “Αρβανικός”, στα χειμαδιά, ισχύος 20 MW (δέκα ανεμογεννήτριες των 2 MW). Με ελάχιστο χρόνο για την εξέταση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και παρόλο που υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να συζητηθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Πακέτο, λοιπόν, οι εκκρεμείς υποθέσεις των αιολικών πάρκων στο δήμο Κορώνειας, με περίεργες μεθοδεύσεις και σε μια προεκλογική περίοδο. Ε, δεν χρειάζεται και πολύ σοφία για να καταλάβει κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Και για να έχει κανείς ολόκληρο το παζλ των όσων διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες, αξίζει να σημειώσουμε δύο πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία, που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία:
• Καιρό τώρα καλλιεργείται μια συστηματική φημολογία ότι ο δήμος Κορώνειας θα ανατρέψει τη στάση, που έχει υιοθετήσει (και έχει τηρήσει, στα λόγια, μέχρι τώρα) από την άνοιξη του 2007, ότι δεν θα δεχτεί άλλες αιολικές εγκαταστάσεις και τη γραμμή υπερυψηλής τάσης από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης. Είναι γνωστό ότι ο δήμος Κορώνειας, έστω και μετά από μεγάλη πίεση, έχει προσφύγει και κατά της υπάρχουσας αιολικής εγκατάστασης στο “Περδικοβούνι” (αυτής της οποίας συζητείται τώρα η επέκταση) το 2007 και κατά της γραμμής μεταφοράς το 2009.
• Το δεύτερο στοιχείο είναι το γνωστό σε όλους αλισβερίσι που έχει ξεκινήσει ο δήμος Κορώνειας, χωρίς καμία εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο με την Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, με την κατασκευάστρια εταιρεία του αιολικού πάρκου στο “Περδικοβούνι”, αλλά και με την εταιρεία που προτίθεται να κατασκευάσει το αιολικό πάρκο στον “Αρβανικό”. Το αντικείμενο: ανταποδικά οφέλη. Την ίδια στιγμή που, θεωρητικά, έχει κάνει 2 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έτσι εξηγείται και η ανύπαρκτη υποστήριξη, μέχρι τώρα, των προσφυγών, οι οποίες φαίνεται να λειτουργούν σαν το άλλοθι του δημάρχου και σαν διαπραγματευτικό χαρτί με τις εταιρείες.

Η στιγμή είναι πολύ κρίσιμη για τα χωριά του δήμου Κορώνειας και, φυσικά, όλα αυτά δεν μπορούν να περάσουν στα μουλωχτά και ούτε χωρίς κόστος. Χρειάζεται επαγρύπνηση, πίεση για να μη γίνει πράξη η ανατροπή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, μαζική παρουσία και στο νομαρχιακό συμβούλιο, την Τετάρτη 23/9, και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κορώνειας, την Παρασκευή 25/9.

Υστερόγραφο:

Τα παραπάνω, φυσικά είναι ένα μέρος μόνο, των όσων διαδραματίζονται στην περιοχή. Για τα πιο πρόσφατα και τα πιο κοντινά διαβάστε εδώ. Τα όσα γίνονται στις γειτονικές περιοχές της Θίσβης και της Αντίκυρας είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που μπορούμε να το δούμε στο άμεσο μέλλον.
1 σχόλιο:

Βαγγέλης είπε...

μπραβο Τασο
ακούραστος εισαι
καλη δύναμη