Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Βγαίνουν οι «σκελετοί» από το ντουλάπι


Άκρα του τάφου σιωπή είχε πέσει όταν μαγείρευαν τη νέα εγκατάσταση στο Καραμούντζι, χωρίς καμία ενημέρωση των χωριών μας και με την ένοχη συναίνεση αυτοδιοικητικών, όπως των τοπικών συμβουλίων Αγίας Τριάδας και Κορώνειας και του δημοτικού συμβουλίου Λιβαδειάς, που έδωσαν θετική γνωμοδότηση. Στις 27/3/2020 δόθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση και τώρα ετοιμάζουν την άδεια εγκατάστασης.

Τώρα, που -έστω και εκ των υστέρων- αποκτήσαμε πρόσβαση στο φάκελο του έργου, διαπιστώνουμε τον τερατώδη και προκλητικό χαρακτήρα που έχει, με επτά ανεμογεννήτριες ισχύος 3,6 MW η καθεμία, με ύψος πυλώνα 94 μέτρα και μήκος πτερυγίου 56 μέτρα και σε απόσταση αναπνοής από το δρόμο Αγίας Τριάδας - Αγίας Άννας, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.


Από κοντά και το ακόμα πιο τερατώδες σχέδιο εγκατάστασης έξι ανεμογεννητριών στην κορυφή του Ελικώνα, στην Παλιοβούνα. Λοιπόν, ας το πούμε καθαρά: οι μεγάλες κουβέντες και οι λεονταρισμοί στα καφενεία είναι χωρίς καμιά αξία, αν δεν αναλάβουμε ενεργή δράση όλοι μας, με τρόπο που θα ακουστεί παντού όπου πρέπει. Αλλιώς θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Υστερόγραφο:

Στους χάρτες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αλλά και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου στο «Καραμούντζι» εμφανίζεται σαν αδειοδοτημένη περιβαλλοντικά η εγκατάσταση στη «Μεγάλη Λούτσα», που είχε ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα προσπάθειας επαναφοράς της;

7 σχόλια:

Tas Eli είπε...

Εφόσον έχει ακυρωθεί γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να ξανα προσπαθήσουν να βγάλουν άδεια?

Επιτροπή πολιτών Αγίας Άννας είπε...

Είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Το πιο απλό και πιο ανώδυνο είναι να μην έχει γίνει ενημέρωση των αρχείων. Είναι, όμως, αυτό ή έχει κινηθεί η διαδικασία για νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση;

Ανώνυμος είπε...

Τα τοπικά συμβούλια υποτιθεται αντιπροσωπευουν και εκφράζουν τις γνώμες και αποφάσεις των χωριών.Δεν υπάρχει καμία ενοχή σιωπή, ούτε μπορουν τα τοπικά συμβούλια να αποφασίσουν κάτι κρυφά και μάλιστα εις βάρος της τοπικής κοινωνίας.Επισης τα θέματα και ο χρόνος των συνεδριάσεων κοινοποιουνται έγκαιρα.Μηπως υπάρχει αδιαφορία και εκ των υστέρων, καλύπτοντας αυτή την αδιαφορία ψάχνουμε να βρούμε κρυφές συνομωσίες;

Επιτροπή πολιτών Αγίας Άννας είπε...

Δε μίλησε κανείς για συνομωσίες. Αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες ευθύνες (και τοπικών συμβουλίων), που και δεν ενημερώνουν τους κατοίκους και συντάσσονται, πολλές φορές, με τις εταιρείες. Για να μη μιλάμε, γενικά, γνωρίζετε να υπήρξε αυτή η ενημέρωση των κατοίκων της Κορώνειας και της Αγίας Τριάδας, για παράδειγμα, για την εγκατάσταση στο Καραμούντζι; Το ότι κοινοποιούνται οι αποφάσεις δε σημαίνει τίποτα, όσο δεν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση στο διαδίκτυο (και αυτό είναι αδύνατο να το κάνει ο κάτοικος των χωριών μας) και όσο στον ελάχιστο χρόνο της δημόσιας διαβούλευσης οι αυτοδιοικητικοί δε φροντίζουν να γίνει συζήτηση σε κάθε περιοχή ενδιαφέροντος. Μη βγάζουμε έτσι εύκολα "λάδι", όσους έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.

Ανώνυμος είπε...

Υποθέτω ότι οι αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων δεν λαμβάνονται κρυφά και οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές για όλους τους κατοίκους. Σίγουρα σε ενσ χωριό είναι σχετικά εύκολο να ενημερωθούν οι κάτοικοι πχ με ανακοινώσεις σε πολλα σημεία σε καφενεία σε χώρους συνάθροισης, με συνέλευσεις, ακόμα και με το μεγάφωνο
Το θέμα είναι ενδιαφέρονται οι κάτοικοι, και αν ναι βοηθούν στο έργο του προέδρου και της τοπικής κοινότητας; Ή αυτοί παλεύουν μόνοι τους; Οσο για το Καραμουντζι μπορουν να ρωτήσουν οι πρόεδροι πως ενημέρωσαν και πώς το αντιτωπισαν και βέβαια τι ανταπόκριση βρήκαν τους κατοίκους.

Επιτροπή πολιτών Αγίας Άννας είπε...

Ότι υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης, υπάρχει, δεν το συζητάμε. Το θέμα είναι αν αξιοποιούνται αυτές οι δυνατότητες. Και αυτό, φυσικά, δεν απαλλάσσει από τις δικές τους ευθύνες τους ίδιους τους κατοίκους, που σε πολλές περιπτώσεις παρακολουθούν εντελώς αδιάφοροι την καταστροφή του τόπου τους.

Ανώνυμος είπε...

Ναι αυτό ακριβώς λέω..