Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Ε, όχι και στην Παλιοβούνα ανεμογεννήτριες


Δεκατρία χρόνια μετά, ο εφιάλτης επανέρχεται. Το 2003 είχε εκδοθεί άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), για εγκατάσταση 4 ανεμογεννητριών των 3 MW, στην κορυφή του Ελικώνα, στη θέση «Τούμπα». Η εγκατάσταση αυτή, κάτω από το βάρος της γενικής κατακραυγής, αποτράπηκε. Τώρα, μια άλλη εταιρεία (PK ENERGY Ι.Κ.Ε.) έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ, για εγκατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της κορυφογραμμής της Παλιοβούνας 6 ανεμογεννητριών των 3,9 MW η κάθε μία. Άλλες εταιρείες έχουν καταθέσει αντίστοιχες αιτήσεις για 3 ανεμογεννήτριες (2 των 3,3 MW και 1 των 0,9 MW), δίπλα ακριβώς και λίγο πιο χαμηλά (πρόκειται για τις περιοχές με κίτρινο περίγραμμα). Στο μεταξύ, για τη θέση «Λούτσα» έχουν εκδοθεί δύο άδειες παραγωγής για άλλες 4 ανεμογεννήτριες (1 των 3 MW και 3 των 1,65 MW), αυτές με το πράσινο περίγραμμα. Στο κόκκινο περίγραμμα το χωριό της Αγίας Άννας.


Είναι προφανές ότι «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι». Η ασυδοσία του ενεργειακού λόμπι έχει φτάσει στο απροχώρητο, με την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων και με την ανοχή μεγάλου μέρους των αυτοδιοικητικών (και του δικού μας δήμου Λιβαδειάς). Ακόμη και οι πιο εύπιστοι καταλαβαίνουν ότι η ενεργειακή «φρενίτιδα» των ημερών μας δεν έχει σταματημό και ότι είναι ικανή να ισοπεδώσει τα πιο απείραχτα τμήματα του φυσικού περιβάλλοντος, αρκεί να πετύχει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις των ομίλων που βρίσκονται πίσω της.

Οι παραπάνω επιδιώξεις δε μετριάζουν καθόλου τις καταστροφικές συνέπειες άλλων εγκαταστάσεων που υλοποιούνται σωρηδόν στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Ελικώνα. Με τις τοπικές κοινωνίες απομονωμένες στην περίοδο της πανδημίας, με απουσία της παραμικρής ενημέρωσης των κατοίκων και με αυτοδιοικητικά όργανα που εξακολουθούν να συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, αδειοδοτούνται νέες εγκαταστάσεις, Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η εγκατάσταση στο «Καραμούντζι», με 7 ανεμογεννήτριες των 3,6 MW, που πήρε περιβαλλοντική αδειοδότηση στις 27/3/2020, χωρίς να πάρει είδηση κανείς. Πρόκειται για μια κραυγαλέα εγκατάσταση, προέκταση αυτής που έχει γίνει στο «Περδικοβούνι» και, πλέον, θα προσεγγίζει το δρόμο που διασυνδέει την Αγία Τριάδα και την Αγία Άννα.


Για το έργο αυτό είχαμε διαδοχικά: θετικές γνωμοδοτήσεις από τα τοπικά συμβούλια της Αγίας Τριάδας και της Κορώνειας, από την επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου Λιβαδειάς, από το δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς και από την επιτροπή περιβάλλοντος και ανάπτυξης του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και η εγκατάσταση στη θέση «Κορφούλα» (5 Χ 3,6 MW), που την ερχόμενη Τετάρτη συζητείται στην επιτροπή περιβάλλοντος και ανάπτυξης του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Ήρθε η ώρα οι κάτοικοι των χωριών του κεντρικού Ελικώνα, αλλά και των άλλων περιοχών της Βοιωτίας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα. Η παν-βοιωτική συνάντηση στον Αλίαρτο, πριν από λίγες μέρες, έδειξε ξεκάθαρα ότι η διάθεση υπάρχει και μένει να εκφραστεί σε δράση και σε αγώνα συστηματικό και συνεχή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: