Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Το υπουργείο κρύβεται, ο δήμος σφυρίζει αδιάφορα … οι άδειες εγκατάστασης έρχονται

Τα προμηνύματα της νέας επέλασης βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων στον ορεινό όγκο του Ελικώνα τα είδαμε τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη. Τότε δημοσιοποιήθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση της εγκατάστασης στη «Μεγάλη Λούτσα» και της επέκτασης της υφιστάμενης εγκατάστασης στο «Περδικοβούνι». Στο τέλος του Νοέμβρη και στις αρχές του Δεκέμβρη ήρθε το μεγάλο κύμα. Με τα νέα δεδομένα, η κατάσταση, μόνο στον κεντρικό ορεινό όγκο του Ελικώνα, καταγράφεται στον πίνακα που ακολουθεί. Ένα μέρος, πάλι, από τις εγκαταστάσεις του πίνακα απεικονίζεται στο γράφημα, που ακολουθεί τον πίνακα.

κεντρικός Ελικώνας_άδειες_2011_12_21

χάρτης κεντρικού Ελικώνα

Οι επιτροπές αγώνα, οι φορείς και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον πραγματοποίησαν ανοιχτή συγκέντρωση στη Λιβαδειά (13/9) και έφεραν το θέμα, για πρώτη φορά, στο δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς. Εκεί συζητήθηκε μόνο η περίπτωση της «Μεγάλης Λούτσας», με το δημοτικό συμβούλιο να «κλείνει» ουσιαστικά το θέμα. Ο σύλλογος των Ελικωνίων κατέθεσε, στη συνέχεια, προσφυγή στο ΣτΕ.

Το θέμα της επέκτασης στο «Περδικοβούνι» θεωρήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και το δημοτικό συμβούλιο δεν τοποθετήθηκε. Η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας και η ομάδα πολιτών Κορώνειας κατέθεσαν (στις 17/10/2011) νέο αίτημα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, που το υπέγραφαν 78 πολίτες. Πέρασαν πάνω από δύο μήνες, μέχρι το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, σε συνεννόηση με τον κ. δήμαρχο, να φέρουν το θέμα για συζήτηση, στις 21/12/2011, παραμονές Χριστουγέννων.

Στο μεταξύ, η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας κατέθεσε αίτηση θεραπείας στο ΥΠΕΚΑ, κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, στις 14/10/2011. Ακόμη πιο «γοργοκίνητο» το ΥΠΕΚΑ δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα, ενώ οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες αποφεύγουν να απαντήσουν στις διαρκείς κρούσεις επικοινωνίας που τους γίνονται. Τυχαία; Μάλλον σκόπιμα, αφού στις 16/12/2011 εκδίδεται η άδεια εγκατάστασης για το «Περδικοβούνι», με απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση η αδειοδοτούσα αρχή είναι το ΥΠΕΚΑ. Για το λόγο αυτό, η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας προσβάλλει και τη νέα απόφαση, με προσφυγή στο ΥΠΕΚΑ, στις 27/12/2011.

Κατόπιν εορτής, λοιπόν, η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς, με έντονη την παρουσία των πολιτών. Σ’ αυτό το κλίμα, περίσσεψαν τα καλά λόγια για «την εμπεριστατωμένη εισήγηση και το υπόμνημα» των συλλογικοτήτων των πολιτών του Ελικώνα. Αλλά, όταν έφτασε η ώρα της .. κρίσης, άρχισαν τα μισόλογα και οι υπεκφυγές. Το σύνολο της πλειοψηφούσας παράταξης και της παράταξης του κ. Τσιφή (πλην δύο συμβούλων) προτίμησαν να στοιχηθούν στη γραμμή της υποστήριξης των έργων καταστροφής του Ελικώνα. Πιο δημοφιλές αποδείχτηκε το επιχείρημα: «μα δεν ξέρουν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δημόσιοι λειτουργοί ποιο είναι το σωστό;». Και ο εύσχημος δρόμος της … απόδρασης ο γνωστός: όταν δεν θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, τι κάνουμε; Συγκροτούμε μια επιτροπή για να μελετήσει το θέμα.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η «καλλικρατική» τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και η «καποδιστριακή», όπως και η χθεσινή νομαρχιακή και η σημερινή περιφερειακή «αυτοδιοίκηση» αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και όχι μόνο. Λειτούργησε και λειτουργεί σαν ο «δούρειος ίππος» των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της αιολικής ενέργειας και σαν ιμάντας μεταβίβασης μιας ανάλγητης και στυγνής κυβερνητικής πολιτικής, στις σκληρές συνθήκες του μνημονίου. Όσο για τους πολίτες, θα τους ξαναθυμηθούν, λίγο πριν τις εκλογές. Αλλά τότε, οι παλιές συνταγές, ίσως αποδειχτούν τελείως ανεπαρκείς, αφού το κύμα της γενικευμένης αμφισβήτησης των θεσμικών εκπροσώπων δεν θα αφήσει ανέγγιχτα και τα κατώτερα στρώματα του πολιτικού προσωπικού.

Προς το παρόν, εμείς οι πολίτες, οι φορείς και οι συλλογικότητές μας συνειδητοποιούμε ότι όλο το βάρος της αντιμετώπισης της επίθεσης της αιολικής βιομηχανίας στον Ελικώνα θα το σηκώσουμε μόνοι μας. Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε αν θα το κάνουμε με έναν ενεργητικό και δυναμικό τρόπο ή κρατώντας μια παθητική στάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: