Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

Περιβαλλοντική αδειοδότηση για την επέκταση στο "Περδικοβούνι"

Με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, δημοσιοποιήθηκε η αδειοδότηση μιας σειράς έργων, ανάμεσα στα οποία και δύο αιολικά πάρκα στον Ελικώνα: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=1223&language=el-GR  

Μια μέρα μετά, δημοσιοποιήθηκαν και οι αποφάσεις στο “Διαύγεια”. Μετά από δύο, σχεδόν, χρόνια κυοφορίας, δόθηκε περιβαλλοντική αδειοδότηση για την επέκταση (διπλασιασμό) του υφιστάμενου πάρκου, στη θέση “Περδικοβούνι”, κατά 24 MW (εδώ η απόφαση). Η άλλη απόφαση αφορούσε σε αιολικό πάρκο 42 MW και δίκτυο διασύνδεσης, στη θέση “Μαρίστι-Μαυροβούνι” Θήβας (πρώην Θίσβης).
Θυμόμαστε όλοι ότι η υπόθεση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το “Περδικοβούνι” είχε ξεκινήσει το Σεπτέμβρη του 2009, όταν και με συνοπτικές διαδικασίες το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας είχε δώσει θετική γνωμοδότηση, κάνοντας μια κατάπτυστη αλλαγή στροφής στη στάση του, σηματοδοτώντας και την κατοπινή του πλήρη σύμπλευση με τις εταιρείες. Ακολούθησε η γνωστή απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Βοιωτίας, με την οποία “διασκέδασε” το πανελλήνιο (θετική γνωμοδότηση για το μισό έργο, αρνητική για το άλλο μισό, ανάλογα με τις γνωμοδοτήσεις των δήμων).

Παρόλα αυτά, η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας συνέχισε τις παρεμβάσεις της με υπόμνημα στο ΥΠΕΚΑ και με αναφορά στο συνήγορο του πολίτη για μη τήρηση των διαδικασιών δημοσιοποίησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μια αναφορά που εξακολουθεί να εκκρεμεί, κυρίως λόγω της απροθυμίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Βοιωτίας (και τώρα της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας) να απαντήσουν στα ερωτήματα του συνηγόρου του πολίτη.

Η τελική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, δικαιώνει τις ενστάσεις μας (και του δασαρχείου Λιβαδειάς), αφού απορρίπτει το τμήμα του έργου, που αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Τούμπα – Παλιοβούνα. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι μια προκλητική απόφαση, που θα οριστικοποιήσει και θα κάνει ανεπανόρθωτες τις βλάβες στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του κεντρικού ορεινού όγκου του Ελικώνα. Ιδιαίτερα, αν παρθεί υπόψη το μέγεθος και το εύρος και των άλλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη:

• έχει αρχίσει η κατασκευή αιολικού πάρκου 36 MW, στη θέση "Μελίσσι", μετά την απόρριψη προσφυγής του δήμου Θίσβης στο ΣτΕ
• από 21/7/2010 υπάρχει άδεια εγκατάστασης για αιολικό πάρκο 12 MW, στη θέση "Καλντερίμι",
• έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι για αιολικό πάρκο 20 MW, στη θέση "Αρβανικός" (χειμαδιά Αγίας Άννας)
• πρόσφατα, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για αιολικό πάρκο 24 MW, στη θέση "Μεγάλη Λούτσα"

Παρακάτω φαίνεται η κατάσταση που θα διαμορφωθεί, μόνο με τα παραπάνω έργα και χωρίς να συνυπολογίσουμε μια πληθώρα αδειών παραγωγής που έχουν εκδοθεί, ούτε τις αιτήσεις για νέες άδειες παραγωγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: