Σε πείσμα όσων καλλιεργούν την αντίληψη της παραίτησης και του συμβιβασμού (ορισμένοι, μάλιστα, σπεύδοντας να διαπραγματευτούν ανταλλάγματα), έρχεται η στιγμή που η ζωή δείχνει ότι οι αγώνες των πολιτών φέρνουν αποτελέσματα. Υπάρχουν τρία πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα, από την περιοχή του κεντρικού Ελικώνα, που δείχνουν ότι ο δρόμος της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης αιολικών πάρκων δεν είναι δεδομένος. Ας τα δούμε, λίγο πιο συγκεκριμένα:
Ανάκληση αδειών παραγωγής
Οριστικό τέλος μπαίνει στην εγκατάσταση στην Αρβανίτσα (θέση “Κακιά Ράχη”) αιολικού πάρκου, ισχύος 5,1 MW, με απόφαση ανάκλησης της άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ (21/9/2010), μετά από αίτημα της εταιρείας (13/8/2010). Πρόκειται για σημαντική νίκη, που οφείλεται αποκλειστικά στη δυναμική και τεκμηριωμένη αντίδραση της επιτροπής φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας και της ομάδας πολιτών Κορώνειας.
Μαζί με αυτή την απόφαση η ΡΑΕ εξέδωσε, με ημερομηνία 4/10/2010, αποφάσεις ανάκλησης των αδειών παραγωγής των αιολικών εγκαταστάσεων στις θέσεις: “Χιλιομόδι” Κυριακίου, ισχύος 34,65 MW, “Γκιόβεζα” Κυριακίου, ισχύος 16,5 MW, “Τούρλα” Λιβαδειάς, ισχύος 9 MW και “Κουτσουρός” Λιδορικίου, ισχύος 18 MW.
Προσωρινή αναστολή εργασιών στο “Μελίσσι”
Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει διαταχθεί προσωρινή αναστολή εργασιών στην αιολική εγκατάσταση στη θέση “Μελίσσι” Θίσβης, που αποτελεί ουσιαστική επέκταση του υφιστάμενου αιολικού πάρκου στην Αγία Άννα, του ίδιου ομίλου εταιρειών, και για το οποίο επίσης επιχειρείται επέκταση (διαβάστε παρακάτω). Η απόφαση προέκυψε μετά από προσφυγή στο ΣτΕ του δήμου Θίσβης. Η ουσία της απόφασης, βρίσκεται στο γεγονός ότι η εγκατάσταση προορίζεται να γίνει σε αναδασωτέα έκταση. Αν το ΣτΕ εμμείνει σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, καθώς θα βάζει φραγμό στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε δάση και δασικές εκτάσεις, όπως προωθεί ο τελευταίος νόμος για τις ΑΠΕ (ν. 3851/2010), παρά τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε. Και, ταυτόχρονα, θα αποτελεί ένα πλήγμα στη λογική της καταστρατήγησης κάθε έννοιας προστασίας του περιβάλλοντος, που προωθεί η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ.
Σε αναμονή της έκδοσης της οριστικής απόφασης του ΣτΕ στο αίτημα της αναστολής εργασιών και στη συνέχεια της απόφασης για την ακύρωση ή μη της εγκατάστασης, κορυφώνονται οι πιέσεις από το λόμπυ των υποστηρικτών των γιγαντιαίων αιολικών εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της τακτικής αποτελεί και πρόσφατη ημερίδα, που είναι φανερό ότι πραγματοποιήθηκε κάτω από το βάρος της απόφασης του ΣτΕ. Ένα σχετικό ρεπορτάζ υπάρχει εδώ: http://www.capital.gr/News.asp?id=1059741
Εμπλοκή στις επεκτάσεις των αιολικών της Αγίας Άννας
Το τρίτο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά την προσπάθεια επέκτασης των υφιστάμενων αιολικών πάρκων σε Αγία Άννα – Κορώνεια, η οποία προβλέπει νέες ανεμογεννήτριες όχι μόνο στο “Περδικοβούνι” και στο “Άσπρο Κούτσουρο”, αλλά και στην “Τούμπα”, δίπλα στην κορυφή του Ελικώνα. Θα θυμούνται οι περισσότεροι τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο ήρθε το θέμα στο δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2009), αποσπώντας την έγκρισή τους και τη θετική γνωμοδότηση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με την ευκαιρία, κάποιοι υποψήφιοι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να απολογηθούν δημόσια για την κατάπτυστη στάση που κράτησαν σε αυτό το θέμα.
Από τότε, μέχρι σήμερα, και για ένα χρόνο η επέκταση παραμένει μπλοκαρισμένη, χάρη στη σθεναρή στάση των επιτροπών των κατοίκων Αγίας Άννας – Κορώνειας, αλλά και της σταθερής στάσης του δασαρχείου Λιβαδειάς να αρνείται να γνωμοδοτήσει θετικά για τη θέση “Τούμπα”, παρά τις έντονες πιέσεις που φαίνεται ότι έχουν ασκηθεί.
Μπροστά στον κίνδυνο της συνολικής απόρριψης του έργου της επέκτασης, η ενδιαφερόμενη εταιρεία επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ένα ελιγμό. Ζητά να διαχωριστεί η υπόθεση για τη θέση “Τούμπα”, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η αδειοδότηση της επέκτασης στις άλλες δύο θέσεις (“Περδικοβούνι” και “Άσπρο Κούτσουρο”), για τις οποίες υπάρχει θετική γνωμοδότηση των δασαρχείων Λιβαδειάς και Θίσβης. “Από ολότελα, καλή και η Παναγιώταινα”, που λέμε και στο χωριό μας.
Οι επιτροπές κατοίκων παρακολουθούν στενά το ζήτημα, έχουν καταθέσει πλήρες υπόμνημα στην αρμόδια υπηρεσία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΚΑ και θα αγωνιστούν, ώστε να μην προχωρήσει ούτε η μερική επέκταση και το συγκεκριμένο έργο να έχει την τύχη της εγκατάστασης στη Αρβανίτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου