Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Αναστολή εργασιών στο "Μελίσσι" και άλλα νέα από τον Ελικώνα

Προσωρινή αναστολή εργασιών στο “Μελίσσι”

Προσωρινή αναστολή εργασιών στο αιολικό πάρκο, στη θέση “Μελίσσι”, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από σχετική αίτηση και προσφυγή του δήμου Θίσβης. Να, λοιπόν, που υπάρχουν και καλά νέα. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι γνωστό αν και πότε θα εκδικαστεί η κύρια αίτηση αναστολής εργασιών. Επίσης, στη συζήτηση της ΜΠΕ του αιολικού πάρκου, στη θέση “Καλντερίμι”, τόσο το δημοτικό συμβούλιο Θίσβης (23/4), όσο και το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας (26/4) έδωσαν αρνητική γνωμοδότηση.

Νέες αιτήσεις

Τα παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνουν και αντιστροφή της κατάστασης. Αντίθετα, κάτω από τη σκέπη των ρυθμίσεων του νέου νόμου, πλέον, για τις ΑΠΕ η όρεξη μεγαλώνει. Αυτό το αποδεικνύουν και οι νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν τους τελευταίους μήνες στη ΡΑΕ.

Δείτε εδώ πίνακα με τις νέες αιτήσεις για το νομό Βοιωτίας.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην Παλιοβούνα

Έχουμε ενημερώσει για τη σημαντική καθυστέρηση (από το Δεκέμβρη) της διεύθυνσης δασών ν. Βοιωτίας να υιοθετήσει την αρνητική γνωμοδότηση του δασαρχείου Λιβαδειάς, για την επέκταση του υφιστάμενου αιολικού πάρκου της Αγίας Άννας – Κορώνειας, στη θέση “Τούμπα”, στην Παλιοβούνα. Πριν λίγες μέρες, πληροφορηθήκαμε ότι ο νέος προϊστάμενος της διεύθυνσης δασών κ. Γρίβας, επέστρεψε τη γνωμοδότηση στο δασαρχείο, ζητώντας πρόσθετες εξηγήσεις. Είναι φως φανάρι ότι βρισκόμαστε σε μπροστά σε μια προσπάθεια πίεσης προς το δασαρχείο, ώστε να αλλάξει τη στάση του. Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι του δασαρχείου δεν θα θυσιάσουν την επαγγελματική και προσωπική τους αξιοπρέπεια για να εξυπηρετηθούν κάποια οικονομικά συμφέροντα.

Σημείωση: Νεότερη πληροφόρηση αναφέρει ότι η επανεξέταση ζητήθηκε μετά από αίτημα που υπέβαλε η ενδιαφερόμενη εταιρεία, αφού πληροφορήθηκε (από το bolg μας, όπως αφήνει να εννοηθεί) την απόφαση του δασαρχείου Λιβαδειάς.

Ο δήμος Κορώνειας ξεπουλάει

Αντίθετα με το δασαρχείο, ο δήμος Κορώνειας δεν έχει τέτοιες αναστολές. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν λίγες μέρες, η συνδιοίκηση Νταλιάνη – Βαρελά οδήγησε σε απόφαση να ανοίξει η διαδικασία ενοικίασης δημοτικής έκτασης στα χειμαδιά, στην εταιρεία ΓΚΑΜΕΣΑ Ενεργειακή. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, στη θέση “Αρβανικός”, έχει χωροθετηθεί σε έκταση, που κατά το 1/3 της είναι δημοτική. Η απόφαση πάρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες (παλιά μου τέχνη … κόσκινο). Αναφέρθηκε ότι το τίμημα θα είναι 18.000 ευρώ το χρόνο, για 150 στρέμματα. Η σχετική γνωμοδότηση του δασαρχείου (5708/3-12-2008) κάνει λόγο για 1.010,81 στρέμματα δημοτικής έκτασης (από τα 3.525,996, συνολικά).

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί αυτή η διαφορά. Έχει αλλάξει κάτι; Και το δεύτερο: ακόμα κι αν δεχτούμε την εκδοχή των 150 στρεμμάτων, αυτό σημαίνει ότι το τίμημα ανέρχεται σε 10 ευρώ το μήνα, ανά στρέμμα. Φοβάμαι ότι οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν περισσότερα για το δικαίωμα βόσκησης. Το ποσό αυτό παρουσιάστηκε σαν αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων του δημοτικού συμβούλου κ. Βαρελά. Ο ίδιος πρόκειται να εκτελέσει εργολαβία στο συγκεκριμένο έργο, ενώ έχει αναλάβει και την κατασκευή του δρόμου Σταυρός – μονή Οσίου Σεραφείμ, που είναι η “ανταποδοτική” εισφορά της ΓΚΑΜΕΣΑ. Η διαφωνία μας, φυσικά, δεν είναι στο θέμα του αντιτίμου, αλλά στην ίδια την κατασκευή της εγκατάστασης. Ωστόσο, έχει μια αξία να επισημαίνουμε και τον κατήφορο που έχει πάρει ο δήμος Κορώνειας.

Για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, το νομαρχιακό συμβούλιο και το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας είχαν γνωμοδοτήσει θετικά και το δημοτικό συμβούλιο Θίσβης αρνητικά. Μέχρι αυτή τη στιγμή, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν έχει εκδώσει απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: