Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Οι μάσκες έπεσαν

(ακολουθεί μια προσωπική εκτίμηση για όσα έγιναν στο νομαρχιακό συμβούλιο και για τη σημασία τους)


 


 
Μια σημαντική μάχη δόθηκε, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Βοιωτίας, όπου ανάμεσα σε άλλα θέματα συζητήθηκε και το θέμα της επέκτασης των αιολικών πάρκων στην Αγία Άννα. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον Ελικώνα από την πλημμυρίδα των αιολικών πάρκων, των υποσταθμών και των γραμμών μεταφοράς, που φαίνεται να κάνει την περιοχή κατ’ εξοχήν παράδειγμα στρεβλής ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με συνέπεια, να λειτουργεί σαν πρότυπο δυσφήμισης των ΑΠΕ, παρά σαν πρότυπο υποστήριξής τους.

 
Οι εκπρόσωποι των κινήσεων πολιτών της περιοχής του Ελικώνα και της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον, με την ενεργητική παρουσία και υποστήριξη δεκάδων κατοίκων της περιοχής έδωσαν το πλήρες στίγμα της ολοκληρωτικής αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της περιοχής, της μετατροπής του Ελικώνα σε βασικό τμήμα του νέου τεράστιου ενεργειακού κέντρου, που επιδιώκεται να υλοποιηθεί στη Βοιωτία, με την παράλληλη εγκατάσταση ενός απίστευτου αριθμού μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Συνέδεσαν αυτή την κατάσταση με τις βασικές αιτίες που τη δημιουργούν: το καθεστώς της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, της έλλειψης κανόνων και μέτρου στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής, στην πλήρη παράδοση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού στις ορέξεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Ανέδειξαν την εγκληματική απάθεια των τελευταίων χρόνων, από την πλευρά της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, αλλά και των δήμων, οι οποίοι παρακολουθούν άβουλοι και μοιραίοι την καταστροφή του ορεινού όγκου του Ελικώνα, και όχι μόνο, αρνούμενοι να πάρουν την παραμικρή πρωτοβουλία αντίστασης.

Για πρώτη, ίσως, φορά έγινε τόσο φανερός ο υπερτοπικός χαρακτήρας του αγώνα για τη σωτηρία του Ελικώνα, πράγμα που αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν οι πάντες. Και ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρξει μια στάση και ένα μήνυμα στοιχειώδους αντίστασης, η πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου (με την εξαίρεση των νομαρχιακών συμβούλων Αγγέλου, Κόλλια, Παλαμήδα και σύσσωμης της αντιπολίτευσης) προτίμησε να δώσει πλήρη κάλυψη σ’ αυτά που γίνονται στον Ελικώνα. Η πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου είχε μια σημαντική ευκαιρία, αξιοποιώντας τη δυναμική στάση και τις διαθέσεις των πολιτών, να κάνει μια ριζική στροφή στη στάση της και να αναλάβει την καίρια ευθύνη που της αναλογεί, σε ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρο το νομό. Αντί για την πολιτική στάση κατέφυγε στη διαδικασία, συνεχίζοντας την τακτική του Πόντιου Πιλάτου, που μεταφράζεται: το μπαλάκι και πάλι στους δήμους. Παρόλο που γνωρίζει πολύ καλά ότι το θέμα ξεφεύγει από τα όρια των επιμέρους δήμων, παρόλο που γνωρίζει τη συμβιβαστική και ραγιάδικη θέση των περισσότερων δήμων, παρόλο που γνώριζε ότι για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση της επέκτασης υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση από το δήμο Θίσβης και θετική από το δήμο Κορώνειας. Πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη κι αν ήθελαν να επικαλεστούν τη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, είχαν κάθε επιχείρημα να αποφασίσουν ανεξάρτητα από αυτά, με βάση τη δική τους πολιτική και στρατηγική, χωρίς να μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς.

 
Κι όμως, προτίμησαν και πάλι να κρυφτούν. Τι έκαναν οι αθεόφοβοι; Καταψήφισαν την καθαρή θέση της απόρριψης της επέκτασης. Και προχώρησαν σε μια απόφαση με πανελλήνια πρωτοτυπία, γεγονός που θα τους στιγματίζει για πάντα. Για την ίδια εγκατάσταση έδωσαν και αρνητική γνωμοδότηση (για το τμήμα του έργου που αφορά στο δήμο Θίσβης) και θετική γνωμοδότηση (για το τμήμα του έργου που αφορά στο δήμο Κορώνειας). Με την πρόσθετη παρατήρηση ότι ζητείται η απομάκρυνση ορισμένων (των πιο προκλητικών) ανεμογεννητριών της υφιστάμενης εγκατάστασης. Με άλλα λόγια: ζητούν να φύγουν (ή να μετακινηθούν) κάποιες από τις εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες και, ταυτόχρονα, συναινούν να εγκατασταθούν νέες, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι νέες ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ακριβώς δίπλα από αυτές που ζητούν να φύγουν. Είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε με ποιο τρόπο και με ποιο σκεπτικό θα διατυπώσουν τη γνωμοδότηση που θα στείλουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

 
Αυτή τη φορά κανείς τους δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε. “Συμφωνούμε 100% σε αυτά που λέτε” μας είπε ο κ. νομάρχης. Και σαν λογική συνέπεια της υποτιθέμενης συμφωνίας του, και της επιβεβαιωμένης ασυνέπειας που τον διακρίνει, διατύπωσε την απαράδεκτη πρόταση που, τελικά, ψηφίστηκε και που με ιδιαίτερα φορτικό τρόπο επέβαλε στην πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου (με την εξαίρεση των τριών συμβούλων, που προαναφέρθηκαν). Αυτή τη φορά δεν μπορούν, επίσης, να μας πουν ότι έκαναν λάθος. Δεν έκαναν κανένα λάθος. Έκαναν μια συνειδητή επιλογή υπέρ των εταιρειών που επενδύουν στον Ελικώνα, ποδοπατώντας και την παραμικρή ελπίδα επιβίωσής του. Συνυπέγραψαν την καταστροφή του Ελικώνα και αυτή τους η επιλογή θα τους συνοδεύει και θα τους στιγματίζει.

 
Αποκαλύφθηκε, όμως, και η υποκριτική στάση ορισμένων από αυτούς που, πρόσφατα, έχουν αναδειχθεί σε πολέμιους της κλιματικής αλλαγής, κι ας είναι επιδεικτικά απόντες από τον αγώνα κατά των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη Βοιωτία και από τον αγώνα κατά του λιθάνθρακα (όπως ο κ. νομάρχης, ο κ. Καράτζαλης, ο κ. Ζιώγας και ο δήμαρχος Κορώνειας κ. Νταλιάνης). Αυτοί οι κύριοι προσπαθούν να μας πείσουν για το ειλικρινές τους ενδιαφέρον να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την εξεύρεση λύσεων που θα έχουν τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Τους δώσαμε την ευκαιρία να το αποδείξουν και, ταυτόχρονα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι επιτροπές πολιτών κατέθεσαν μια ολοκληρωμένη πρόταση δημόσιας διαβούλευσης σε όλους τους δήμους της ευρύτερης περιοχής του Ελικώνα, που περιλαμβάνει:

 
· Αποτύπωση σε χάρτη των αδειών και των αιτημάτων αιολικών σταθμών, υποσταθμών, γραμμών μεταφοράς και νέων οδικών έργων στον Ελικώνα. Εκτύπωση του χάρτη, δημοσιοποίηση και ανάρτηση του σε όλα τα κτίρια δημόσιου χαρακτήρα και στους επαγγελματικούς χώρους των χωριών μας

 
· Πρόσκληση και απαίτηση από όλα τα δημοτικά συμβούλια, και το νομαρχιακό συμβούλιο, να συνεδριάσουν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους για τις χρήσεις γης, για τη χωροθέτηση των οικονομικών δραστηριοτήτων (συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής), για τις προοπτικές ανάπτυξης των δήμων και του Ελικώνα, για τους τρόπους εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων κλπ.

 
· Ανοιχτές διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης (λαϊκές συνελεύσεις, διαδίκτυο, αποστολή ενημερωτικού υλικού κλπ.) με τους πολίτες της περιοχής, στα χωριά και τις περιοχές συγκέντρωσης ετεροδημοτών. Συγκέντρωση και κωδικοποίηση των προτάσεων

 
· Διαδικασίες για την καταγραφή και αποτύπωση της διάθεσης των πολιτών (δημοψηφίσματα, ερωτηματολόγια, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κλπ.)

 
· Κλείσιμο της διαδικασίας με μια δημόσια συνάντηση θεσμικών φορέων και κινήσεων πολιτών, στην οποία θα επιδιωχθεί η συμφωνία σε μια κεντρική και συνολική γραμμή πλεύσης (αν αυτό είναι εφικτό) ή έστω στην καταγραφή των βασικών αντιλήψεων.

 
Διευκρινίστηκε ότι αυτή η συνάντηση δεν σημαίνει αναγκαστικά, ούτε κατά προτεραιότητα, ότι υποχρεούται να υποδείξει σημεία εγκατάστασης αιολικών πάρκων ή να εμπλακεί σε υποστήριξη κάποιων εταιρειών, έναντι κάποιων άλλων. Αντίθετα, αυτό που επιδιώκεται είναι η ενεργότερη εμπλοκή της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, η εξασφάλιση της πληρέστερης ενημέρωσής τους και η αυθεντική έκφραση των διαθέσεών τους.

 
Ξέρετε τι μας απάντησαν; Σταχυολογούμε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Ο κ. νομάρχης: “Συμφωνούμε με τη διαβούλευση. Κάντε την” (λες και θα του ζητούσαμε την άδεια αν επρόκειτο, απλά, για τη διαβούλευση των κινήσεων πολιτών). Ο κ. Καράτζαλης: “Να αναθέσουμε την εκπόνηση μιας μελέτης, που θα μας υποδεικνύει που θα γίνουν τα αιολικά πάρκα” (λες και δεν έχουμε την εμπειρία της αντίστοιχης μελέτης – φιάσκο για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Αντίκυρας). Ο κ. Παπαργύρης: “Μακριά από τις μειοψηφίες και τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες, όπως οι λαϊκές συνελεύσεις κλπ. Οι μόνοι που εκπροσωπούν αυθεντικά την τοπική κοινωνία είναι οι δήμοι” (λες και έχει δώσει κανείς λευκή επιταγή στους δήμους και σαν να μη ξέρουμε τα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται πίσω από τις πλάτες των πολιτών).

 
Αρκετά λοιπόν. Σας μάθαμε και από την καλή και από την ανάποδη. Η κοροϊδία και η υποκρισία έχουν κάποια όρια. Και αυτό το συνειδητοποιούν, καθημερινά, όλο και περισσότεροι πολίτες από τα χωριά του Ελικώνα. Αν έχετε να πείτε κάτι ουσιαστικό, πείτε το και αν έχετε να υψώσετε το ελάχιστο ανάστημα κάντε το. Αλλιώς, περιοριστείτε σε αυτό που ξέρετε καλά: στην εξασφάλιση της πολιτικής επιβίωσης, με κάθε τρόπο, και στην εξασφάλιση της πολιτικής πελατείας (αν και αυτό το τελευταίο χλωμό φαίνεται).

 
Αξίζει να αναφερθεί η θλιβερή παρουσία του δημάρχου Κορώνειας και κάποιων συμβούλων της πλειοψηφίας (Ρούτης, Χανδρά, Καβαλάρης, Αποστολίδης), που καθισμένοι δίπλα – δίπλα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, προσπάθησαν να ψελλίσουν ότι “δεν τεκμηριώνεται αρνητική γνωμοδότηση”, αποδεικνύοντας ότι δεν είχαν στοιχειωδώς ξεφυλλίσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επιβεβαιώνοντας πόσο λίγοι είναι για το ρόλο που έχουν κληθεί να παίξουν (ή πόσο κατάλληλοι, από μια άλλη σκοπιά) και εξασφαλίζοντας, για μια ακόμη φορά, την αποδοκιμασία και τη χλεύη των παρευρισκομένων.

 
Όσοι νόμιζαν ή νομίζουν ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία ξεμπέρδεψαν θα πρέπει να συνειδητοποίησαν την Τετάρτη 21/10 το πόσο λάθος έκαναν. Το αντίθετο: άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου. Η προσδοκία ότι η υλοποίηση της επίμαχης εγκατάστασης, αλλά και της συνολικής επέμβασης στον Ελικώνα, θα λυθεί μέσα στις μικρές “αυλές” κάποιων δημοτικών συμβουλίων και στις παρέες της ταβέρνας, με τους γονατισμένους συνδαιτημόνες των εταιρειών, αποδεικνύεται εξαιρετικά αφελής. Το πρόβλημα, πλέον, δεν αφορά μόνο την Αγία Άννα και την Κορώνεια. Αφορά και γίνεται καθημερινά πρόβλημα ολόκληρης της κοινωνίας της Βοιωτίας. Και γι αυτό ας μην προεξοφλείται η οποιαδήποτε έκβαση. Τους περιμένουν και άλλα χουνέρια.

Τάσος Κεφαλάς


Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Κύκνειο άσμα για τον Ελικώνα

Με αφορμή τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Βοιωτίας, η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας, η ομάδα πολιτών Κορώνειας και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον έδωσαν στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:


Κύκνειο άσμα για τον Ελικώνα;

Μέρα με τη μέρα, αρχίζει να αποκαλύπτεται σε όλους τους Βοιωτούς, η κρισιμότητα της σημερινής περιόδου, για το μέλλον του τόπου μας και την ζωή μας, σ’ αυτόν. Η Βοιωτία, η γη, η θάλασσα και οι άνθρωποί της, δέχονται σήμερα μια ολομέτωπη επίθεση. Ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, σε αγαστή συνεργασία με το κράτος και τις υπηρεσίες του, έχουν επιλέξει τον τόπο μας, για την εφαρμογή καταστροφικών επιλογών, με γνώμονα μόνο την εξυπηρέτηση των δικών τους ιδιοτελών και εντελώς στενών συμφερόντων.

Μπορεί βέβαια, για κάποιους λίγους, το μοντέλο «ανάπτυξης» των Οινοφύτων - Σχηματαρίου να είναι ιδανικό και να επιθυμούν να το εφαρμόσουν σε όλη τη Βοιωτία. Ας αναρωτηθούμε όμως, όλοι εμείς οι υπόλοιποι, αν επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια τέτοια Βοιωτία, ας αναρωτηθούμε τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα, αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης» στη Βοιωτία και στους ανθρώπους της.

Κεντρικό στοιχείο αυτών των επικίνδυνων επιλογών για τον τόπο μας, αποτελεί η επιδίωξη να γίνει η Βοιωτία το νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο, που στο ορατό μέλλον θα πλησιάζει, αν δεν τα ξεπερνά, τα μεγέθη του λιγνιτικού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας. Δεκάδες εργοστάσια, που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, καίγοντας φυσικό αέριο, λυματολάσπη, σκουπίδια και δεν ξέρουμε τι άλλο. Υπερβολικά πολλά και ανεξέλεγκτα αιολικά «πάρκα» στις ομορφότερες κορυφές μας. Γραμμές μεταφοράς του ρεύματος, με πυλώνες και καλώδια, που θα διασχίζουν την Βοιωτία, πάνω και κάτω, κάθετα και οριζόντια, κατακερματίζοντας το φυσικό τοπίο. Αυτό είναι το καινούριο εφιαλτικό σκηνικό που στήνεται στον τόπο μας.

Ένας κρίκος σε αυτή την καταστροφική αλυσίδα αποτελούν και οι επεμβάσεις στον Ελικώνα. Ο κεντρικός ορεινός όγκος του Ελικώνα αλλάζει όψη. Χωρίς να εξαιρείται η κορυφή του, μετατρέπεται σε ένα απέραντο βιομηχανικό πάρκο εκατοντάδων ανεμογεννητριών, μεγάλου αριθμού υποσταθμών και γραμμών μεταφοράς μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Τα πρώτα αιολικά πάρκα, ο υποσταθμός και οι δύο πρώτες γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης μας προϊδεάζουν για το μέγεθος της καταστροφής πολύτιμων δασικών εκτάσεων, για την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, για την υποβάθμιση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και για την πλήρη απαξίωση της προσπάθειας για μια ήπια ανάπτυξη στην περιοχή.


Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου οι επιτροπές πολιτών καταθέτουν κείμενο, στο οποίο τεκμηριώνεται η αντίθεσή τους στο σχέδιο επέκτασης των υφιστάμενων αιολικών εγκαταστάσεων της Αγίας Άννας.




Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Στο νομαρχιακό συμβούλιο για τη σωτηρία του Ελικώνα

Την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. συνεδριάζει το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας. Ανάμεσα στα θέματά του και η γνωμοδότηση για τα νέα αιολικά πάρκα στο δήμο Κορώνειας, στον Ελικώνα. Από τα πράγματα θα τεθεί, τουλάχιστον από την πλευρά των πολιτών, το συνολικό πρόβλημα των ενεργειακών δραστηριοτήτων στον κεντρικό ορεινό όγκο του Ελικώνα. Δυναμικό παρών στη συνεδρίαση προετοιμάζουν οι κάτοικοι των χωριών των δήμων Κορώνειας και Θίσβης, ενώ έντονη προβλέπεται και η παρουσία των συγχωριανών μας που μένουν στην Αθήνα (για τη μετακίνηση επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα: 6948543382 και 6944688986).


Τη συμπαράσταση και υποστήριξή τους προσφέρουν και πολλές κινήσεις πολιτών, που συμμετέχουν στο δίκτυο της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον. Σε συνάντηση που είχε το δίκτυο στη Θήβα, την Κυριακή 18/10, εκφράστηκε η διάθεση να παρευρεθούν στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου και να αναλάβουν πρωτοβουλία για μια ουσιαστική δημόσια διαβούλευση για το μέλλον του Ελικώνα.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

"... δεν τεκμηριώνεται αρνητική γνωμοδότηση"


Και να που η πολυπόθητη απάντηση του δήμου Κορώνειας έφτασε! Στο αίτημα για αναζήτηση του πλήρους φακέλου της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της επανάληψης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο κ. δήμαρχος πετά το μπαλάκι στο νομαρχιακό συμβούλιο, από το οποίο, όπως αναφέρει, περιμένει τη σχετική πρωτοβουλία. Αναμενόμενο θα πει κανείς …


Εκεί, όμως, που είναι όλα τα λεφτά, είναι οι πανομοιότυπες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για το έργο της επέκτασης και για το νέο έργο στον Αρβανικό. Η εισήγηση, το σκεπτικό και η απόφαση περιορίζονται στην εξής φράση: “έπειτα από ανάγνωση των σχετικών μελετών και των στοιχείων που περιέχονται σε αυτές (σημ. εδώ γελάμε) δεν μπορεί να τεκμηριωθεί αρνητική γνωμοδότηση”.


Να ρωτήσουμε τώρα εμείς: θετική γνωμοδότηση μπορεί, άραγε, να τεκμηριωθεί; η πλήρης ανατροπή της μέχρι τώρα στάσης του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να τεκμηριωθεί; εξήγηση για το τι μεσολάβησε από την υποβολή αντιρρήσεων στη ΡΑΕ και τη διατύπωση ένστασης στο ΥΠΑΝ μέχρι τη θετική γνωμοδότηση στο έργο της επέκτασης μπορεί να δοθεί;


Μετά από αυτά και αυτά, ας μας επιτραπεί και η δική μας γνωμοδότηση: “η έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας, απ’ όσους υπογράφουν τέτοια κείμενα, μπορεί να τεκμηριωθεί”.


Σημειώνουμε ότι εξακολουθεί να αναμένεται η υπεύθυνη εξήγηση από την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ και από τη διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σχετικά με την πληρότητα των φακέλων και την εγκυρότητα της διαδικασίας αξιολόγησης των μελετών. Αν δεν μεσολαβήσει κάτι συνταρακτικό τις επόμενες μέρες, είναι σαφές ότι η επόμενη μάχη θα δοθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.   

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Μηνύματα μαχητικής αντίδρασης και από την Αθήνα


Το πνεύμα μαχητικότητας και αγανάκτησης, που χαρακτηρίζει όλες τις τελευταίες αντιδράσεις των κατοίκων των χωριών του Ελικώνα, κυριάρχησε και στη συνάντηση των ετεροδημοτών της Αθήνας, η οποία έγινε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, σε αίθουσα του συλλόγου των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πολλοί περισσότεροι, από κάθε άλλη φορά, πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά, έδωσαν το παρών σε μια συνάντηση, που δεν αφορούσε απλά την τύχη δύο νέων αιολικών εγκαταστάσεων στον Ελικώνα, αλλά το ίδιο το μέλλον του Ελικώνα. Συγχωριανοί από την Αγία Άννα, την Αγία Τριάδα, τη Θίσβη, τη Δομβραίνα και τα Χώστια συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, καθώς ένα νέο μεγάλο κύμα έργων βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ώστε να εξασφαλιστούν οι άδειες εγκατάστασης) και καθώς ξαναφουντώνει το κύμα της αντίστασης από τους ίδιους τους πολίτες της περιοχής.

Πολίτες που δίνουν τη μάχη απέναντι σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και σε κεντρικές πολιτικές επιλογές, χωρίς την παραμικρή υποστήριξη από τους φορείς της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Μέσα από τη συζήτηση που έγινε επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, η εγκατάλειψη κάθε ίχνους αντίστασης από τα περισσότερα δημοτικά συμβούλια, με πιο κραυγαλέα την περίπτωση του δήμου Κορώνειας, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο – παρωδία. Ένα δημοτικό συμβούλιο, που ντρέπεται να εμφανίσει τις αποφάσεις του, εξακολουθώντας να αρνείται να παραδώσει αντίγραφό τους, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις.

Οι συγκεντρωμένοι συμφώνησαν στην κρισιμότητα της συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου Βοιωτίας, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, όπου θα συζητηθούν οι επίμαχες εγκαταστάσεις στον Ελικώνα. Μια συνεδρίαση που οι κάτοικοι των χωριών του Ελικώνα σκοπεύουν να την αξιοποιήσουν για να καταγγείλουν την αδράνεια και την παθητικότητα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και να απαιτήσουν το συντονισμό της με τις διαθέσεις και τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας, που δεν ανέχεται να παρακολουθεί τη συνεχή απαξίωση του κεντρικού ορεινού όγκου της Βοιωτίας. Εκφράστηκε η διάθεση και προγραμματίζεται να υπάρξει οργανωμένη μετάβαση και από την Αθήνα στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Το νομαρχιακό συμβούλιο ανταποκρίθηκε, για το δήμο Κορώνειας ... πέρα βρέχει


Είναι γνωστό, από προηγούμενη ανάρτηση, ότι η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας και η ομάδα πολιτών Κορώνειας έστειλαν επιστολές, στις 28/10/2009, σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους φορείς, υποστηρίζοντας το αίτημα για επανάληψη της διαδικασίας δημοσιοποίησης και αξιολόγησης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την επέκταση των αιολικών πάρκων στο Περδικοβούνι και στην Καλύβα - Τούμπα και για την κατασκευή νέου στον Αρβανικό.

Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε θετικά το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας, το οποίο με έγγραφό του, στις 7/10/2009, ζήτησε να τοποθετηθεί η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ (διαβάστε το έγγραφο). Για το δήμαρχο Κορώνειας …. πέρα βρέχει. Όχι μόνο απέκρυψε από το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας τη συγκεκριμένη παράλειψη, ενώ είχε ειδοποιηθεί έγκαιρα, αλλά έχει αποφύγει να κάνει την παραμικρή ενέργεια για να διαλευκανθεί το ζήτημα. Είναι προφανές ότι δεν του είναι απαραίτητος ο πλήρης φάκελος των μελετών, αρκούμενος στις διαβεβαιώσεις των εταιρειών ότι όλα είναι όπως πρέπει. Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι εξακολουθεί να μην έχει απαντήσει στο αίτημα να δοθεί η απόφαση του επίμαχου δημοτικού συμβουλίου - φάντασμα.

Από την πλευρά της η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ, με έγγραφό της στις 30/9/2009 (που διεκπεραιώθηκε στις 6/10/2009), απάντησε στο αντίστοιχο αίτημα μόνο κατά το ένα σκέλος του. Αυτό που αφορούσε το φάκελο της έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση. Για την υποχρέωση αποστολής του φακέλου του ελέγχου της συμβατότητας της ΜΠΕ με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ κουβέντα καμία. Αρκέστηκε να αλλάξει την αρχική αρνητική στάση και να παραχωρήσει αντίγραφο στις επιτροπές πολιτών, παραδεχόμενη, έμμεσα, την παράλειψή της να τον αποστείλει στο νομαρχιακό συμβούλιο. Για το λόγο αυτό, υπήρξε νέο έγγραφο προς την ΕΥΠΕ, με το οποίο καλείται να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο θέμα. Η μπάλα τώρα βρίσκεται σ’ αυτήν και υποχρεούται να απαντήσει χωρίς υπεκφυγές. Παραθέτουμε την απάντηση της ΕΥΠΕ και τη νέα επιστολή των επιτροπών πολιτών του δήμου Κορώνειας.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας θα συνέλθει την Τετάρτη 21/10 και αναμένεται να συζητηθούν οι ΜΠΕ για τις παραπάνω αιολικές εγκαταστάσεις στον Ελικώνα. Ανεξάρτητα από το ποια κατάληξη θα έχει η προσπάθεια επανάληψης της διαδικασίας αξιολόγησης και γνωμοδότησης των παραπάνω ΜΠΕ οι κάτοικοι των χωριών του Ελικώνα θα είναι εκεί, διεκδικώντας να μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των εταιρειών και μια συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος.


Σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο του Ελικώνα αποτελεί η σημερινή (9/10) ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θίσβης με την οποία γνωμοδοτεί αρνητικά για το νέο αιολικό πάρκο στον Αρβανικό. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασής του κατά της επέκτασης του αιολικού πάρκου στο Περδικοβούνι. Μετά από αυτό παραμένει ακόμη περισσότερο έκθετος ο δήμος Κορώνειας, ο οποίος καλείται άμεσα, και πριν τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφασή του.  



Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Συγκέντρωση ενημέρωσης στην Αθήνα

Οι αντιδράσεις για όσα γίνονται στον Ελικώνα μεταφέρονται και στην Αθήνα. Μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης και δραστηριοποίησης των Ελικώνιων, που μένουν στην Αθήνα, έχει ξεκινήσει. Στο πλαίσιο αυτής προσπάθειας οργανώνεται συγκέντρωση ενημέρωσης τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα “Ιωάννης Αλευράς” του συλλόγου υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οδό Σίνα 16 (ισόγειο), στο κέντρο της Αθήνας.

Οι επιτροπές πολιτών καλούν τους συγχωριανούς μας απ’ όλα τα χωριά των δήμων Κορώνειας και Θίσβης να δώσουν το παρών και να ειδοποιήσουν συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να πάρουν μέρος. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για το μέλλον του Ελικώνα και χρειάζεται ο καθένας από μας να βάλει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται. Σήμερα … αύριο μπορεί να είναι αργά.

Υπογράψτε και διαδώστε την έκκληση για τη σωτηρία του Ελικώνα
Στείλτε τη στο e-mail: agia.anna@gmail.com

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Κατάληψη - διαμαρτυρία στο δημαρχείο Κορώνειας



Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ. Κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι κάτοικοι της Αγίας Άννας και της Κορώνειας και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία – κατάληψη στο δημαρχείο Κορώνειας, την Τρίτη 6/10, στις 11 π.μ.. Αφού ο δήμαρχος και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, που συνέπραξαν στο δημοτικό συμβούλιο – παρωδία της Παρασκευής 25/9, δεν είχαν την ευθιξία να εμφανιστούν στα χωριά μας και να εξηγήσουν τη ριζική στροφή τους στο θέμα των νέων αιολικών πάρκων στον Ελικώνα, πήγαν οι ίδιοι στο δημαρχείο και ζήτησαν εξηγήσεις:
  • Τι άλλαξε και ο δήμος, σε 5 λεπτά μέσα, έκανε στροφή 180ο, υποτασσόμενος πλήρως στις επιδιώξεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή;
  • Γιατί δεν μπήκαν, καν, στον κόπο να αξιολογήσουν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γιατί έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια την αρνητική εμπειρία από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αρκούμενοι στις διαβεβαιώσεις των εταιρειών;
  • Γιατί αγνόησαν την έγκαιρη προειδοποίηση (από τις επιτροπές πολιτών) ότι από το φάκελο της μελέτης έλειπαν κρίσιμα τμήματα;
  • Γιατί αγνόησαν τις διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Αγίας Άννας και της Κορώνειας και γιατί, συστηματικά και σκόπιμα, αποφεύγουν τα τελευταία 2,5 χρόνια να αναλάβουν και την παραμικρή πρωτοβουλία ενημέρωσης και διατύπωσης γνώμης;
  • Γιατί συνεδρίασαν σαν τους κλέφτες, προκειμένου να αποφύγουν τον οποιονδήποτε αντίλογο; Να θυμίσουμε ότι στην επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν υπήρξε η παραμικρή εισήγηση – ενημέρωση, καμία ερώτηση, καμία τοποθέτηση (με την εξαίρεση των 2 συμβούλων που μειοψήφησαν). Όλα ήταν ξεκάθαρα …
  • Ποια είναι τα οικονομικά ανταλλάγματα που εξασφάλισε ο δήμος από τις εταιρείες και σε ποιο έγγραφο (συμφωνητικό, μνημόνιο κλπ.) αποτυπώνονται; Στη βάση ποιας απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και με ποια εξουσιοδότηση έγιναν και γίνονται αυτές οι συζητήσεις;
  • Είναι διατεθειμένος ο δήμος να ανταποκριθεί στην απαίτηση των κατοίκων να επαναληφθεί η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο;

Η απάντηση ήταν … άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Στη ζοφερή πραγματικότητα και στο ακόμα πιο ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται για τον Ελικώνα ο δήμαρχος είχε να αντιτάξει την καραμέλα της πράσινης ανάπτυξης. Τι κι αν βοά ο τόπος από τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται, τι κι αν αρχίζουν να γίνονται αισθητές οι συνέπειες της υποβάθμισης της περιοχής, τι κι αν βροντοφωνάζουν την ανησυχία τους οι νέοι άνθρωποι στα χωριά μας. Αυτά είναι λεπτομέρειες για τον κ. δήμαρχο, μπροστά στο όραμα της πράσινης ανάπτυξης, έτσι όπως το εκφράζει η ασύδοτη δράση των εταιρειών στον Ελικώνα. Ήταν, δε, τόσο βέβαιος για την ορθότητα της στάσης του, που αρνήθηκε να μας δώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου … διότι δεν είχε καθαρογραφεί. Αλήθεια, χρειάζονται 10 μέρες για να καθαρογραφεί μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κορώνειας, που πάρθηκε χωρίς εισήγηση και χωρίς καμία τοποθέτηση; Έχουμε μεγάλη αγωνία να δούμε τι θα λέει.


Αλλά εκεί που επιβεβαιώνεται η πολιτική παχυδερμία του κ. δημάρχου και που, ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ο προσχεδιασμένος χαρακτήρας της πρόσφατης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου είναι η στάση του στο θέμα της επαναφοράς του θέματος για ουσιαστική συζήτηση. Μια αόριστη αναφορά στο …. δικαίωμα που μας αναγνωρίζει να πάμε στο επόμενο συμβούλιο και να πούμε τη γνώμη μας. Ας είναι βέβαιος ο κ. δήμαρχος ότι αυτό θα γίνει, ακόμα και χωρίς την άδειά του. Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν νέο δυναμικό παρών στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, όποιο θέμα και αν έχει, και να απαιτήσουν ουσιαστική συζήτηση, υπεύθυνες εξηγήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί και ανάκληση της απαράδεκτης και ραγιάδικης απόφασης που προηγήθηκε.

Για την χωρίς όρους παράδοση στις επιδιώξεις των εταιρειών είναι χαρακτηριστική και η δημόσια ομολογία ότι δεν έχουν εξασφαλίσει καμία δέσμευση των εταιρειών, ότι θα υλοποιήσουν αυτά που υπόσχονται. Παράδοση άνευ όρων και λευκή επιταγή από το δήμο Κορώνειας. Ανατρέπουν οι ίδιοι το ένα από τα βασικά τους επιχειρήματα: ότι θα αποσπάσουν οικονομικά ανταλλάγματα για τις ανάγκες του δήμου. Το άλλο επιχείρημα, ότι δηλαδή η τοπική κοινωνία αποδέχεται τις νέες επεμβάσεις στον Ελικώνα, έχει, ήδη, στραπατσαριστεί: από την άμεση αντίδραση των κατοίκων της Αγίας Άννας και της Κορώνειας, από τη συγκέντρωση εκατοντάδων υπογραφών μόνο τη μέρα των εκλογών, από τη συμμετοχή και την παρουσία στην κατάληψη του δημαρχείου. Και θα δεχτεί ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα από τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Ήδη, προγραμματίζονται:
  • Νέα συγκέντρωση ενημέρωσης, τη Δευτέρα 12/10, στην Αθήνα, για τους συγχωριανούς μας, αλλά και τους Θίσβιους, που μένουν στην Αθήνα.
  • Δυναμική παρουσία στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, όποιο θέμα και αν έχει
  • Κινητοποίηση και παρουσία στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Βοιωτίας, που θα εξετάσει και θα γνωμοδοτήσει για τις επίμαχες εγκαταστάσεις
  • Συνέχιση της συγκέντρωσης υπογραφών, κάτω από την έκκληση για τη σωτηρία του Ελικώνα

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Σαββατοκύριακο ενημέρωσης στα χωριά μας

Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 4/10, θα φέρουν στα χωριά μας αρκετούς συμπολίτες μας οι οποίοι ζουν και εργάζονται, στην Αθήνα, στη Λιβαδειά και αλλού. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ελάχιστη, έως μηδενική, ενημέρωση για τα νέα “κατορθώματα” των διαφόρων εταιρειών, αλλά και του δημοτικού συμβουλίου Κορώνειας. Με αφορμή αυτήν τη διαπίστωση, έχει πέσει η ιδέα μιας συνάντησης ενημέρωσης των χωριανών από την Αγία Άννα, το απόγευμα του Σαββάτου, 3 Οκτωβρίου.


Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας και η ομάδα πολιτών Κορώνειας θα κάνουν ένα δεύτερο κύκλο ενημέρωσης, με διάφορες μορφές, υποστηρίζοντας παράλληλα το αίτημα να επαναληφθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κορώνειας, έχοντας το πλήρες υλικό των μελετών και με ουσιαστική συζήτηση και εξηγήσεις για τη ριζική αλλαγή στάσης, που φαίνεται να υιοθετείται τώρα.

Σε σχέση με το επίσημο αίτημα της επανάληψης της διαδικασίας γνωμοδότησης για τα αιολικά πάρκα, τα πρώτα δείγματα δεν είναι καλά. Σε προφορική επικοινωνία, τόσο με το δήμαρχο Κορώνειας, όσο και με τον πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου, δεν φαίνεται να υπάρχει η διάθεση να αναλάβουν πρωτοβουλία για να διερευνήσουν την καταγγελία των επιτροπών πολιτών, ότι οι μελέτες που ήρθαν για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν ελλιπείς. Μεταθέτουν το βάρος της απόδειξης στις επιτροπές και αρνούνται να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος. Για ασφαλέστερη κρίση θα περιμένουμε την επίσημη απάντηση στα έγγραφα αιτήματα που τους έχουν υποβληθεί. Μόνο που αυτή η απάντηση δεν μπορεί να παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον. Και σίγουρα το θέμα θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πολύ πριν την επόμενη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, που θα δώσει τη δική του γνωμοδότηση στο συγκεκριμένο θέμα.