Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Το νομαρχιακό συμβούλιο ανταποκρίθηκε, για το δήμο Κορώνειας ... πέρα βρέχει


Είναι γνωστό, από προηγούμενη ανάρτηση, ότι η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας και η ομάδα πολιτών Κορώνειας έστειλαν επιστολές, στις 28/10/2009, σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους φορείς, υποστηρίζοντας το αίτημα για επανάληψη της διαδικασίας δημοσιοποίησης και αξιολόγησης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την επέκταση των αιολικών πάρκων στο Περδικοβούνι και στην Καλύβα - Τούμπα και για την κατασκευή νέου στον Αρβανικό.

Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε θετικά το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας, το οποίο με έγγραφό του, στις 7/10/2009, ζήτησε να τοποθετηθεί η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ (διαβάστε το έγγραφο). Για το δήμαρχο Κορώνειας …. πέρα βρέχει. Όχι μόνο απέκρυψε από το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας τη συγκεκριμένη παράλειψη, ενώ είχε ειδοποιηθεί έγκαιρα, αλλά έχει αποφύγει να κάνει την παραμικρή ενέργεια για να διαλευκανθεί το ζήτημα. Είναι προφανές ότι δεν του είναι απαραίτητος ο πλήρης φάκελος των μελετών, αρκούμενος στις διαβεβαιώσεις των εταιρειών ότι όλα είναι όπως πρέπει. Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι εξακολουθεί να μην έχει απαντήσει στο αίτημα να δοθεί η απόφαση του επίμαχου δημοτικού συμβουλίου - φάντασμα.

Από την πλευρά της η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ, με έγγραφό της στις 30/9/2009 (που διεκπεραιώθηκε στις 6/10/2009), απάντησε στο αντίστοιχο αίτημα μόνο κατά το ένα σκέλος του. Αυτό που αφορούσε το φάκελο της έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση. Για την υποχρέωση αποστολής του φακέλου του ελέγχου της συμβατότητας της ΜΠΕ με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ κουβέντα καμία. Αρκέστηκε να αλλάξει την αρχική αρνητική στάση και να παραχωρήσει αντίγραφο στις επιτροπές πολιτών, παραδεχόμενη, έμμεσα, την παράλειψή της να τον αποστείλει στο νομαρχιακό συμβούλιο. Για το λόγο αυτό, υπήρξε νέο έγγραφο προς την ΕΥΠΕ, με το οποίο καλείται να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο θέμα. Η μπάλα τώρα βρίσκεται σ’ αυτήν και υποχρεούται να απαντήσει χωρίς υπεκφυγές. Παραθέτουμε την απάντηση της ΕΥΠΕ και τη νέα επιστολή των επιτροπών πολιτών του δήμου Κορώνειας.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας θα συνέλθει την Τετάρτη 21/10 και αναμένεται να συζητηθούν οι ΜΠΕ για τις παραπάνω αιολικές εγκαταστάσεις στον Ελικώνα. Ανεξάρτητα από το ποια κατάληξη θα έχει η προσπάθεια επανάληψης της διαδικασίας αξιολόγησης και γνωμοδότησης των παραπάνω ΜΠΕ οι κάτοικοι των χωριών του Ελικώνα θα είναι εκεί, διεκδικώντας να μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των εταιρειών και μια συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος.


Σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο του Ελικώνα αποτελεί η σημερινή (9/10) ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θίσβης με την οποία γνωμοδοτεί αρνητικά για το νέο αιολικό πάρκο στον Αρβανικό. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασής του κατά της επέκτασης του αιολικού πάρκου στο Περδικοβούνι. Μετά από αυτό παραμένει ακόμη περισσότερο έκθετος ο δήμος Κορώνειας, ο οποίος καλείται άμεσα, και πριν τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφασή του.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: