Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Κύκνειο άσμα για τον Ελικώνα

Με αφορμή τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Βοιωτίας, η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας, η ομάδα πολιτών Κορώνειας και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον έδωσαν στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:


Κύκνειο άσμα για τον Ελικώνα;

Μέρα με τη μέρα, αρχίζει να αποκαλύπτεται σε όλους τους Βοιωτούς, η κρισιμότητα της σημερινής περιόδου, για το μέλλον του τόπου μας και την ζωή μας, σ’ αυτόν. Η Βοιωτία, η γη, η θάλασσα και οι άνθρωποί της, δέχονται σήμερα μια ολομέτωπη επίθεση. Ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, σε αγαστή συνεργασία με το κράτος και τις υπηρεσίες του, έχουν επιλέξει τον τόπο μας, για την εφαρμογή καταστροφικών επιλογών, με γνώμονα μόνο την εξυπηρέτηση των δικών τους ιδιοτελών και εντελώς στενών συμφερόντων.

Μπορεί βέβαια, για κάποιους λίγους, το μοντέλο «ανάπτυξης» των Οινοφύτων - Σχηματαρίου να είναι ιδανικό και να επιθυμούν να το εφαρμόσουν σε όλη τη Βοιωτία. Ας αναρωτηθούμε όμως, όλοι εμείς οι υπόλοιποι, αν επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια τέτοια Βοιωτία, ας αναρωτηθούμε τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα, αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης» στη Βοιωτία και στους ανθρώπους της.

Κεντρικό στοιχείο αυτών των επικίνδυνων επιλογών για τον τόπο μας, αποτελεί η επιδίωξη να γίνει η Βοιωτία το νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο, που στο ορατό μέλλον θα πλησιάζει, αν δεν τα ξεπερνά, τα μεγέθη του λιγνιτικού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας. Δεκάδες εργοστάσια, που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, καίγοντας φυσικό αέριο, λυματολάσπη, σκουπίδια και δεν ξέρουμε τι άλλο. Υπερβολικά πολλά και ανεξέλεγκτα αιολικά «πάρκα» στις ομορφότερες κορυφές μας. Γραμμές μεταφοράς του ρεύματος, με πυλώνες και καλώδια, που θα διασχίζουν την Βοιωτία, πάνω και κάτω, κάθετα και οριζόντια, κατακερματίζοντας το φυσικό τοπίο. Αυτό είναι το καινούριο εφιαλτικό σκηνικό που στήνεται στον τόπο μας.

Ένας κρίκος σε αυτή την καταστροφική αλυσίδα αποτελούν και οι επεμβάσεις στον Ελικώνα. Ο κεντρικός ορεινός όγκος του Ελικώνα αλλάζει όψη. Χωρίς να εξαιρείται η κορυφή του, μετατρέπεται σε ένα απέραντο βιομηχανικό πάρκο εκατοντάδων ανεμογεννητριών, μεγάλου αριθμού υποσταθμών και γραμμών μεταφοράς μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Τα πρώτα αιολικά πάρκα, ο υποσταθμός και οι δύο πρώτες γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης μας προϊδεάζουν για το μέγεθος της καταστροφής πολύτιμων δασικών εκτάσεων, για την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, για την υποβάθμιση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και για την πλήρη απαξίωση της προσπάθειας για μια ήπια ανάπτυξη στην περιοχή.


Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου οι επιτροπές πολιτών καταθέτουν κείμενο, στο οποίο τεκμηριώνεται η αντίθεσή τους στο σχέδιο επέκτασης των υφιστάμενων αιολικών εγκαταστάσεων της Αγίας Άννας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: