Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Στο «στόχαστρο» η Παλιοβούνα, η ψηλότερη κορυφή του Ελικώνα

Στο καταστροφικό πέρασμα της αιολικής βιομηχανίας από τη Βοιωτία, ο Ελικώνας και ο Κιθαιρώνας έχουν δεχτεί αμέτρητα χτυπήματα. Τόσα και τέτοια, που ούτε να το σκεφτούμε δεν μπορούσαμε πριν από λίγα χρόνια, παρότι είμαστε υποψιασμένοι εδώ και 15 χρόνια. 

Το τελευταίο και πιο κραυγαλέο αφορά στην Παλιοβούνα, την ψηλότερη κορυφή του Ελικώνα, με υψόμετρο 1.748 μ., σε άμεση επαφή με το χωριό της Αγίας Άννας, αλλά και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής (Ευαγγελίστρια, Κορώνεια, Αγία Τριάδα, Ελικώνα, Κυριάκι, Χώστια, Θίσβη, Δομβραίνα).


Στις 17/2/2021, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εξέδωσε βεβαίωση παραγωγού, στο όνομα της εταιρείας PK ENERGY ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, για την εγκατάσταση 6 ανεμογεννητριών των 3,9 MW, με πτερύγια μήκους 65,5 μ.. 

Η ιστοσελίδα της εταιρείας δείχνει εικόνα εγκατάλειψης και δεν περιέχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο για την ταυτότητά της, για το πραγματικό αντικείμενο των δραστηριοτήτων της και για το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτήν την επωνυμία. Η αδιαφάνεια που επικρατεί γύρω από τους φορείς των έργων ΑΠΕ δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ωστόσο είναι ακραία εξοργιστικό, με δεδομένη τη μεγάλη έκταση των καταστροφών που προκαλούν.

Αυτό που συμβαίνει ξεπερνά κάθε όριο και δεν μπορεί παρά να διαλύσει και τους τελευταίους δισταγμούς για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράσουμε. Σε μια περίοδο που οι ανησυχίες, οι αντιδράσεις και οι αντιστάσεις εξαπλώνονται σε όλη τη Βοιωτία, εμείς οι κάτοικοι της Αγίας Άννας και των άλλων χωριών του Ελικώνα πρέπει να δείξουμε ότι ξέρουμε και μπορούμε να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, γνωρίζοντας ότι υπερασπιζόμαστε αξίες που δεν περιορίζονται στα όρια των οικισμών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: