Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Καμία νέα ανεμογεννήτρια στον Ελικώνα

Δεκάδες κάτοικοι των γύρω χωριών βρέθηκαν το Σάββατο 31/10/2020 στην Αρβανίτσα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής κατοίκων Αγίας Άννας, της Επιτροπής αγώνα κατοίκων Κυριακίου ενάντια στις ΑΠΕ και του Συλλόγου Ελικωνίων επαρχίας Λιβαδειάς. Αφορμή για τη συγκεκριμένη δράση διαμαρτυρίας -και ενημέρωσης, ταυτόχρονα- ήταν η επικείμενη απόπειρα έναρξης εργασιών επέκτασης της πρώτης αιολικής εγκατάστασης στον Ελικώνα (από το 2004), στη θέση Σταυρός.

Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι, απλά, μια ακόμη ψηφίδα στο τεράστιο «μωσαϊκό» των βιομηχανικού τύπου αιολικών εγκαταστάσεων που κατακλύζουν τον Ελικώνα, αλλά είναι και ο προάγγελος μιας προσπάθειας ολοκληρωτικής «άλωσης» του κεντρικού ορεινού όγκου της Παλιοβούνας, με τελικό στόχο την ψηλότερη κορυφή, σε υψόμετρο 1.750 μέτρων, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση που διένειμαν οι τρεις συλλογικότητες.


Την αρχική συζήτηση και ενημέρωση στο πανέμορφο τοπίο της Αρβανίτσας, ακολούθησε η μετάβαση στο χώρο της σχεδιαζόμενης νέας επέμβασης, στη θέση «Σταυρός», απ’ όπου μπορεί κανείς να δει από τη μια πλευρά της Παλιοβούνας τον κάμπο της Κωπαΐδας και από την άλλη τον Κορινθιακό κόλπο και τα παράλια της Πελοποννήσου. Σ’ αυτό το περιβάλλον και με δεδομένες τις βαριές συνέπειες των έργων που έχουν, ήδη, υλοποιηθεί, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να αποτραπεί με κάθε πρόσφορο μέσο η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στον Ελικώνα, φυσικά και η συγκεκριμένη επέκταση.



Τέλος, οι συγκεντρωμένοι/ες συμφώνησαν στο ότι η συγκεκριμένη δράση δεν πρόκειται να αποτελέσει ένα περιστασιακό και συμβολικό γεγονός, αλλά την απαρχή μιας σειράς δράσεων και στο πεδίο των ενεργειακών δραστηριοτήτων, αλλά και εκεί όπου παίρνονται ανενδοίαστα όλες αυτές οι καταστροφικές για τον τόπο και το περιβάλλον αποφάσεις. Ως προς αυτό, δρομολογήθηκε μια επείγουσα διαδικασία, που θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων, σε όλα τα επίπεδα, με επίκεντρο την προστασία του Ελικώνα.

(Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης)

Επιχείρηση «άλωσης» του Ελικώνα και της Παλιοβούνας

Όλα δείχνουν ότι ξεκινούν οι προκαταρκτικές εργασίες για την επέκταση των αιολικών εγκαταστάσεων στις θέσεις «Σταυρός» και «Παλιοβούνα» του κεντρικού Ελικώνα, όπου έχουν εγκατασταθεί από το 2004 οι πρώτες δύο ανεμογεννήτριες (Α/Γ), των 0,6 MW η καθεμία. Τώρα, έρχονται να προστεθούν άλλες 5 Α/Γ των 0,8 MW.

Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει μια άλλη εγκατάσταση, από εταιρεία της ίδιας ιδιοκτησίας, με 3 ακόμη Α/Γ των 0,8 MW, στη θέση «Λάκκα», για πρώτη φορά στον άμεσο περίγυρο του Κυριακίου, ενώ, στο επόμενο διάστημα, αναμένεται η έκδοση άδειας εγκατάστασης και για τη θέση «Καραμούντζι» (κυριολεκτικά, πάνω στο δρόμο που συνδέει την Αγία Τριάδα με την Αγία Άννα), όπου υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, από 27/3/2020.  

Οι νέες Α/Γ, στις θέσεις «Σταυρός» και «Παλιοβούνα», είναι η αρχή ενός νέου κύματος εγκαταστάσεων και Α/Γ, που έρχονται να περιζώσουν την Παλιοβούνα, την ψηλότερη κορυφή του Ελικώνα. Πιο συγκεκριμένα:

·         Έχουν εκδοθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) άδειες παραγωγής στις θέσεις «Τσούμα Κιούση» (1 Α/Γ των 3,3 MW), «Ισώματα» (1 Α/Γ των 3 MW) και «Λούτσα» ( 3 Α/Γ των 1,65 MW).

·         Έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ αιτήσεις για άδεια παραγωγής στις θέσεις, «Παλιοβούνα ΙΙΙ» (1 Α/Γ των 0,9 MW) και «Παλιοβούνα» (1 Α/Γ των 3,3 MW).

Αυτό, όμως, που είναι το πιο κραυγαλέο και το πιο εξοργιστικό είναι ότι έχει υποβληθεί στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια παραγωγής, στην ίδια την κορυφή της Παλιοβούνας (στα 1.750 μέτρα) για 6 θηριώδεις ανεμογεννήτριες των 3,9 MW η καθεμία.

Το έδαφος για την ολοκληρωτική «άλωση» του Ελικώνα και της Παλιοβούνας καλλιεργείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις ακραίες περιπτώσεις των εγκαταστάσεων στις θέσεις «Μεγάλη Λούτσα» και «Ζαγαράς», σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, που βρίσκονται στη φάση της συζήτησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, μαζί με μια σειρά άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή του κεντρικού Ελικώνα, όπως στην περιοχή της κορυφής «Τσίβερι». 

Η περιβαλλοντική καταστροφή στα βουνά μας και, ιδιαίτερα, στον Ελικώνα, η λεηλασία της φύσης και η βίαιη μετατροπή των χωριών μας σε ζώνη βιομηχανικού τύπου ενεργειακών δραστηριοτήτων πρέπει να σταματήσει εδώ. Ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο  για άλλη υποβάθμιση και για νέες «πληγές», που δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ.

Καλούμε τους κατοίκους των χωριών μας και της ευρύτερης περιοχής της Βοιωτίας να ξεφύγουν από την παθητικότητα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συντονίσουν τους αγώνες τους, απαιτώντας:

ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΙΚΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΟΒΟΥΝA 

30.10.2020 

Επιτροπή κατοίκων Αγίας Άννας

Επιτροπή αγώνα κατοίκων Κυριακίου ενάντια στις ΑΠΕ

Σύλλογος Ελικωνίων επαρχίας Λιβαδειάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: