Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Προκλητική η στάση του ΥΠΕΚΑ για το «Περδικοβούνι»

Επί ένα χρόνο (από τις 14/10/2011) το ΥΠΕΚΑ αρνείται να εξετάσει την αίτηση θεραπείας (ένα είδος προσφυγής) που του έχει υποβληθεί, για την ακύρωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στο έργο της επέκτασης της αιολικής εγκατάστασης στο «Περδικοβούνι». Και με την παλιά ηγεσία του υπουργείου και με την καινούργια το … έργο που παίζεται είναι ίδιο. Το γραφείο του υπουργού στέλνει την αίτηση στη διεύθυνση νομοθετικού έργου και αυτή με τη σειρά της στην υπηρεσία (ΕΥΠΕ) που είναι υπεύθυνη για την έκδοση της απόφασης (!!!). Γιάννης κερνά, δηλαδή, Γιάννης πίνει. 

Ακόμη κι έτσι, η ΕΥΠΕ δεν απαντά στα επιχειρήματα που περιλαμβάνονται στην αίτηση θεραπείας, αλλά σε άλλα παλιότερα έγγραφα. Κανονική κοροϊδία, δηλαδή! Και αντί ο αρμόδιος υπουργός να τους «βάλει στη θέση τους» και, ταυτόχρονα, να απαντήσει στην αίτηση θεραπείας, παρακολουθεί αδιάφορα για πάνω από ένα χρόνο (από το νόμο, έπρεπε να έχει απαντήσει μέσα σε ένα μήνα).

Για το λόγο αυτό, κατατέθηκε αναφορά στο συνήγορο του πολίτη, στις 29/3/2012, που προσπαθεί από τότε να υποστηρίξει το αίτημα για απάντηση στην αίτηση θεραπείας και αντιμετωπίζει την ίδια περιφρονητική στάση του ΥΠΕΚΑ και των μανδαρίνων του.  

Αφού το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο δημοσιοποιήθηκε ανοιχτή επιστολή - καταγγελία στον υπουργό ΠΕΚΑ, στις 15/10/2012, μήπως και φιλοτιμηθεί και απαντήσει στην αίτηση θεραπείας. Η επιστολή - καταγγελία, που υπήρξε αφορμή και για την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή (23/10/2012), από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει ως εξής:

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω δημόσια το υπουργείο ΠΕΚΑ και τους υπουργούς που έχουν θητεύσει σε αυτό στο διάστημα του τελευταίου χρόνου, για τον απαράδεκτο και παράνομο τρόπο με τον οποίο έχουν χειριστεί το δικαίωμά μου να αμφισβητήσω τεκμηριωμένα μια διάτρητη, κατά τη γνώμη μου, απόφαση μιας υπηρεσίας και το δικαίωμα να έχω απάντηση στην αίτηση θεραπείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Την ίδια στιγμή η νομοθεσία για την περιβαλλοντική προστασία συρρικνώνεται και οι κάθε είδους «επενδύσεις» βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων πριμοδοτούνται παντοιοτρόπως, και με διαδικασίες τύπου fast track. Είναι απολύτως σαφές σε μένα ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια προκλητική μεροληπτική στάση του υπουργείου και της πολιτείας γενικότερα υπέρ των κερδοσκοπικών συμφερόντων και σε βάρος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ευρύτερης περιοχής του Ελικώνα, που υφίστανται τις συνέπειες της ιδιοτελούς δραστηριότητάς τους».

Τόσο το κείμενο της επιστολής - καταγγελίας, όσο και η ερώτηση στη Βουλή, παρατίθενται στη συνέχεια.
Στο μεταξύ η κατασκευάστρια εταιρεία έχει πάρει την άδεια εγκατάστασης και την έγκριση επέμβασης, από τις υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης και προχωρά απρόσκοπτα το έργο της επέκτασης. Άλλωστε, αυτός δεν είναι και ο ουσιαστικός λόγος της (μη) απάντησης του υπουργείου; Παρόλα αυτά, για μια ακόμη φορά παρανομεί, όπως και στην περίοδο της κατασκευής της υφιστάμενης εγκατάστασης, που αναγκάστηκε από τις δασικές υπηρεσίες να διακόψει, για ένα διάστημα τις εργασίες. Αποφάσισε να αλλάξει τη χωροθέτηση των Α/Γ (κάποια εμπόδια θα συνάντησε στις εκσκαφές), χωρίς να πάρει την αναγκαία τροποποίηση των αδειών που της έχουν δοθεί. Κράτος εν κράτει, δηλαδή.

Το γεγονός έγινε αντιληπτό και υπήρξε σχετική καταγγελία, στις 12/10/2012, στην αποκεντρωμένη διοίκηση και στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, συνοδευόμενη από αίτηση άμεσης διακοπής των εργασιών. Έχουν περάσει τόσες μέρες και τα δασαρχεία Λιβαδειάς και Θήβας ακόμη ερευνούν την καταγγελία. Παρόλο που η διεύθυνση τεχνικού ελέγχου της αποκεντρωμένης διοίκησης ζήτησε από την εταιρεία, στις 19/10/2012, να εξασφαλίσει τις αναγκαίες άδειες, αναγνωρίζοντας, έμμεσα, ότι η εταιρεία εκτελεί παράνομα εργασίες. Αν κάποιος σκεφτόταν ότι όλη αυτή η καθυστέρηση αποσκοπεί στο να δώσει χρόνο στην εταιρεία να εξασφαλίσει, εκ των υστέρων, τις αναγκαίες τροποποιήσεις των αδειών, δεν θα τον λέγαμε και καχύποπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: